Ny vækstplan skal bane vejen for dansk life science i verdensklasse

Med vækstplan for life science vil regeringen styrke vækst og udvikling i dansk life science og gøre Danmark til en førende life science nation i Europa.

Vækstplanen skal understøtte en positiv udvikling i life science erhvervet med 36 konkrete initiativer målrettet barrierer og muligheder for dansk life science i hele erhvervets værdikæde – fra forskning til kommercialisering, godkendelse og afsætning på de internationale eksportmarkeder.

Danske life science virksomheder er blandt de førende på det globale marked for lægemidler og medicinsk udstyr, og life science er blevet en central dansk styrkeposition. Og Danmark har mulighed for at stå endnu stærkere på life science området i fremtiden. Det kræver et vedvarende fokus på at styrke innovation, forskning og produktudvikling. De seneste års udvikling peger på et stort vækstpotentiale, hvis vi fortsætter de gode takter inden for life science. 

Med vækstplanen følger regeringen bl.a. op på anbefalingerne fra vækstteam for life science og aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre af 12. november 2017. 

Erhvervsminister Brian Mikkelsen:
”Det går godt for dansk life science, men den internationale konkurrence er benhård. Det bliver sværere for især nye life science virksomheder at komme ind på markedet. Med vækstplanen reducerer vi derfor nogle af de væsentlige barrierer for virksomhederne og styrker iværksætter- og aktiekulturen. Flere startups og digital omstilling skal styrke vækstlaget inden for life science, så Danmark og danske virksomheder også i fremtiden kan være digitale og teknologiske frontløbere.” 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby:
Der er i høj grad tale om sundhedspolitik, når vi styrker vilkårene for life science i Danmark. Danske patienter skal være blandt de første til at få gavn af nye livsforbedrende behandlingsformer. Det sikrer vi blandt andet ved at introducere risikodeling i tilskudssystemet, bygge videre på et stærkt samarbejde mellem det offentlige sundhedsvæsen og det private, gøre klinisk forskning mere attraktivt i Danmark, styrke indsatserne for medicinsk udstyr og fremme en stærk og europæisk orienteret Lægemiddelstyrelse.”

Life science er blevet en vækstmotor i dansk økonomi. Gennem de seneste 20 år har life science etableret sig som et af vores største og mest konkurrencedygtige eksporterhverv. 

Udenrigsminister Anders Samuelsen:
”Fortsat vækst inden for dansk life science kræver, at vores virksomheder vinder markedsandele globalt.  Derfor er jeg glad for, at vi med vækstplanen styrker indsatsen for at sikre virksomhederne nem adgang til lokale myndigheder, især på de markeder med størst vækstpotentiale. Samtidig øger vi indsatsen for at tiltrække udenlandske life science investeringer. De udenlandske investeringer udgør et vigtigt bidrag til vækst og beskæftigelse i Danmark og tilfører os ny teknologi og viden.” 

Dansk life science leverer ikke alene flotte eksporttal. Når det kommer til antal af nye medarbejdere i branchen, ser vi en tilsvarende positiv udvikling. Fra 2001 til 2015 er fuldtidsbeskæftigelsen inden for life science steget med 45 pct. 

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind:
”Danmark er en forskningsnation i den absolutte verdenselite. Det styrker vi ved at etablere et innovationscenter i Boston ved at gøre det lettere for danske virksomheder at få kontakt til de dygtigste forskere og nøglemedarbejdere fra udlandet. Samtidig skal vi se, om de penge, vi bruger på forskning inden for området bliver brugt bedst muligt, så vi kan skabe fundamentale og forandrende nybrud til gavn for menneskeheden.”

Det overordnede ansvar for opfølgningen på vækstplanen vil blive forankret i Erhvervsministeriets nye life science enhed, der står for den erhvervspolitiske indsats i forhold til life science industrien. Enheden etableres som opfølgning på aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer.

Læs vækstplanen for life science her

Læs faktaark for vækstplanen her

Læs faktaark om udmøntning af midler til vækstplan for lifescience her

Emneord: Biovidenskab, Ellen Trane Nørby, Søren Pind, Klinisk forskning, Life science
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.03.18 Thomas Birk Kristiansen
  Når danske borgere bliver varen.

  Der bør altid være et rimeligt hensyn til borgernes privatliv og sikkerhed og derfor bør en vækstplan ikke nøjes med at tage hensyn industriens og samfundets økonomiske prioriteringer, men også balancere hensynet til borgerne. Det hensyn mangler for øjeblikket. Ideen er blandt andet at markedsføre Danmark som sted at udføre medicinske forsøg.
  https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-03-02#!00:08:46

 • 02.03.18 willy
  Chokerende udtalelser af ministrere:

  Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger "Danmark og danske virksomheder også i fremtiden kan være digitale og teknologiske frontløbere." Jeg troede vi talte om life science og ikke digital teknologi.

  Sundhedsminister Ellen Trane Nørby tror at danske patienter får et forspring, det gør de altså ikke for et medicinalt produkt skal godkendes af EU før det kan komme ud i apoteket og det vil sige at hele EU han købe produktet. Før man overgiver sig som forsøgskanin skal man huske at der engang var noget man kalde Thalidomid som gjorde noget skrækkeligt, skabte an øko-astronomisk byrden for medicinal industri, men kan stadigvæk købes på apoteket mod recept vel og mærket. Thalidomid an selvfølgelig også købes anden steds til forskning men det er ikke for den menige borger.

  Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind tror at man skal have kontor i Boston for at få adgang til experter men sådan fungere det altså ikke. Når en virksomhed har brug for en expert så hyre den en PhD der har opnåede doktorat i den specifikke teknologi man har brug for og chancen for at finde sådan en i Boston er ekstrem lille, og man bliver nok nød til at betale prisen når man finder personen. Boston er meget dynamisk sted og hvorfor skulle dem der er i Boston bytte et dynamisk miljø ud med en stiv gammel travhest der er alt for høj og lokaliserede i et pudsigt lille land de kalder Danmark med høje skatter og lav løn, det eneste kald her er at man kan foresætte forskning i sit interesseområde. Alle andre eksperter vil kun tage et job i Danmark fordi der ikke er andre der vil dem --- er det det, vi har brug for? Hvad med at lære Dansk industri at hyre, motivere og udvikle folk for folk til opgaverne eksistere allerede i Danmark, de skal bare tunes og udvikles og det koster ikke mere eller tager længere tid end dem man kan tiltrække i Boston?

 • 02.03.18 willy
  Smoke and mirrors !!!

  Smoke and mirrors !!!

  Overskriften lyder rigtig god men politikernes udtalelser får det til at lyde som statsstøtte til de etableret virksomheder og ikke støtte til græsrødder.

  Som det er, så har jeg opskriften på flere farmaceutiske kompositioner, den ene har et verdensmarked på minimum 500.000.000 forbrugere men der er ikke nogen af de store der er interesserede fordi det er baserede på repurposing gamle velkendte molekyler, også selv om der er flere Blockbusters i mit repertoire. De store er kun interesserede i nye smarte molekyler, selv om det koster kassen at få dem på marked. Repurposing er en ny mode i medicinalbranchen og jeg er ikke alene om at repurposing gamle molekyler, men selv om jeg har noget der kan noget ingen andre farmaceutiske kompositioner kan hamle op med eller bare komme tæt på, så er der ingen interesse.

  Selv om det jeg har kan patenteres så er der stadigvæk ingen interesse og det er hjælp til patent udgifter jeg har mere brug for end noget andet. Når man læser det Internationale Patent Offices prisliste så kan det godt se ud som om at man kan tegne et patent for +20.000kr men tegner man det dårligt så stjæler all andre bare og så skal man bruge kassen på at forsvare det og det gør den realistiske udgift til et patent meget støre. Jeg er kun en ingeniør, en dygtig CEO er også på min ønske liste.

  Alle kommuner har et innovationskontor, bemandede af venlige mennesker men fakta er at hvis det ikke skal skrues eller sømmes sammen og det ikke har noget med internettet at gøre, så kan de ikke hjælpe. Da jeg læste overskriften 'Ny vækstplan skal bane vejen for dansk life science i verdensklasse' saa troede jeg at man inkluderede græsrødder men når man læser politikernes udtalelser så er det den same gamle travhest.
  Hvis du har læst her til så fortjener du også at vide hvad jeg har. Alle mine farmaceutiske kompositioner er blevet testet og her er en liste af hvad de kan bruges til:

  Stoppe et eksem angreb inden for 10-15 sekunder, dem der lider af eksem behøver ikke at opleve kløen eller mere end 10 sekunders irritation fra eksemen.

  Eradikere en MRSA infektion i en behandling.

  Eradikere en hæmorroide på størrelse med en golf kugle inden for 24 timer. All ubehag, fornemmelser og bevidsthed om hæmorroiden forsvinder indenfor 60 sekunder efter behandling, også selv om man sidder, går, løber eller løfter.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også