Ny viden: Gletsjere i Grønland smelter med rekordfart

Danske forskere har kortlagt 350 gletsjere og konkluderer, at afsmeltningen sker hurtigere end tidligere.

Grønlandske gletsjere smelter ekstremt hurtigt i disse år sammenholdt med tidligere målinger. 

Det viser et nyt studie, hvor danske forskere har kortlagt 350 gletsjere og dokumenteret deres historie.

Tidligere var kun 77 gletsjere kortlagt.


- Den periode, vi er i nu, smelter isen ekstremt hurtigt, og gletsjerne rykker sig hurtigt tilbage, siger postdoc Anders Anker Bjørk, Statens Naturhistoriske Museum.

- Vi har ikke hidtil vidst, hvor hurtigt gletsjerne i Øst- og Vestgrønland smelter. Nu har vi håndfaste beviser for, at vi er inde i en ekstrem hurtig periode, siger han.

Forskerne er nået frem til konklusionen ved at studere luftfotos fra Grønland, der stammer fra 1930'erne.

Disse billeder er sammenholdt med de nyeste fotos optaget af satellitter. 

Den nye viden er ifølge Anders Anker Bjørk vigtig for at kunne forudse, hvordan de smeltende gletsjere kommer til at påvirke vandstandene i verdenshavene.

- Den store motivation er at blive bedre til at forudsige, hvad der sker i fremtiden. Til det skal vi bruge nogle modeller, der er så realistiske som muligt.

- Vi skal give disse modeller historien om, hvad der er sket de sidste 100 år. Indtil nu har vi puttet data ind for de sidste 30 år. Nu ved vi, hvad der er sket meget længere tilbage i tiden. 

- Det betyder, at modellerne bliver meget mere præcise, siger Anders Anker Bjørk.

Forskerne har brugt billeder fra danske, norske og amerikanske flyvninger. 

Studiet har fokuseret på de små gletsjere, som ikke er direkte forbundet med indlandsisen.

De reagerer hurtigere og mere direkte på klimaændringerne.

Den nye viden ændrer ifølge forskeren ikke på den udbredte antagelse om, at global opvarmning er skyld i den hurtige afsmeltning.

- Med de klimaændringer, vi har nu, er vi helt sikre på, at gletsjerne bliver ved med at smelte. Det kan gå lidt langsommere i Øst- end i Vestgrønland.

- Det, vi finder ud af, bekræfter bare, at der er behov for politisk handling. Jo hurtigere, jo bedre, siger Anders Anker Bjørk.

/ritzau/

Emneord: Bærdygtighed, Grønland, Gletshere, Klimaforandringer, Naturhistorisk Museum, 191217
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.12.17 Politik
  Danmarks Bedste Udbud 2017

  De nominerede til Danmarks Bedste Udbud 2017 er..

 • 17.12.14 Politik
  Danmarks varmeste år

  Klimaændringerne er en realitet: 2014 bliver uden sammenligning Danmarks varmeste år nogensinde. Temperaturen bryder igennem den magiske grænse på 10 grader i gennemsnit.

 • 08.10.14 Bæredygtighed
  Ny rapport om fremtidens klimaforandringer i Danmark

  Ny rapport løfter sløret for fremtidens klimaforandringer i Danmark. Kraftigere storme, flere hedebølger og øget vandstand er blandt de fænomener, rapporten varsler om. Det er et fælles ansvar at undgå, at de voldsomste klimaændringer i rapporten bliver virkelighed, lyder det fra Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen

 • 03.09.13 Bæredygtighed
  Favrskov Forsyning klimasikrer Hammel By

  Favrskov Forsyning har nu igangsat et større renoveringsarbejde af kloaknet og regnvandsbassiner i Hammel. Arbejdet sker som led i forsyningens kloakfornyelsesplan for Hammel By. Renoveringen skal blandt andet forbedre vandløbsforholdene samt sikre, at kloaksystem og regnvandsbassiner er klar til de klimaforandringer vi står overfor.

 • 14.08.13 Bæredygtighed
  Danmark skal føre en aktiv klimapolitik

  Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for, og der er brug for handling. Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard har i dag præsenteret regeringens klimaplan.