Nye afsløringer af Danske Bank: Filial brugt til at omgå sanktioner mod Iran

Ny grim sag er kommet frem om Danske Banks estiske filial. Den er brugt til sanktionsbrud, skriver Berlingske.

Danske Bank er blevet brugt til at omgå sanktionerne med Iran. Det skriver Berlingske Business.

I de seneste måneder har Business afdækket, hvordan Danske Banks filial i Estland er blevet brugt til omfattende ulovligheder.

Filialen i Estland, som afdækket af Berlingske Business, er blevet brugt til at overføre milliarder af kroner i blandt andet en stor hvidvaskningsoperation. 

Filialen er derudover blevet brugt til at overføre penge fra Aserbajdsjan via skattelyselskaber til blandt andet europæiske politikere.


Tirsdag skriver Berlingske på sin hjemmeside, at den estiske filial også er blevet flittigt brugt til at omgå sanktionerne med Iran. Via banken er der blandt andet overført penge til selskaberne Synergy General Trading og Hanedan General Trading.

Ifølge de amerikanske myndigheder er selskaberne stiftet af stråmænd for det iranske styre og er på USA's liste over sanktionerede selskaber.

Berlingske Business er kommet i besiddelse af data, der viser, at Hanedan General Trading eksempelvis har modtaget mere end 20 millioner kroner via Danske Bank.

Berlingske har forsøgt at komme i kontakt med selskaberne. Danske Bank har ifølge Berlingske Business ikke ønsket at kommentere oplysningerne.

Danske Bank skrev dog 21. september, at man "udvider undersøgelse af estisk filial". 

- Det sker på baggrund af en årsagsanalyse, der konkluderer, at det var flere afgørende mangler, der førte til, at banken ikke var tilstrækkelig effektiv til at forhindre, at den estiske filial kunne misbruges til hvidvask i perioden 2007-2015, skrev Danske Bank.

Det drejer sig ifølge Danske Banks egen pressemeddelelse om en dårlig kultur i filialen, dårlig risikovurdering og dårlig kontrol af filialen fra Danske Bank.

- Selv om det kun er myndighederne, der endeligt kan konkludere, om der rent faktisk var tale om hvidvask, er der ingen tvivl om, at vi ikke var effektive nok til at forhindre, at vores estiske filial i den pågældende periode kunne misbruges.

- Det er naturligvis dybt beklageligt og helt uacceptabelt, skrev Danske Banks administrerende direktør i meddelelsen.

/ritzau/

Emneord: Banker, Danske Bank, Sanktioner, Estland, Hvidvaskning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.10.17 Børge Hansen
  Ords værdi

  "Det er naturligvis dybt beklageligt og helt uacceptabelt"
  Tja, har disse ord ikke mistet deres værdi? Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabene, og råddenskaben kender nærmest ingen grænser.

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 08.02.19 Ledelse
  DenOffentlige fortsætter med nye ejere og samme chefredaktør

  Denoffentlige er blevet overtaget af Media Group Denmark, som ejer og driver en række andre netmedier. Samtidig er Nick Allentoft ansat som chefredaktør.

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.