Nye kostråd og madtips sætter klima på menuen

Fødevareministeren og klimaministeren vil gøre det nemmere at vælge klimavenlig mad. Blandt initiativerne er både nye klimavenlige kostråd og en kampagne med klimatips til hverdagsmad. De nye initiativer skal give danskerne mulighed for at bidrage til løsningen på nogle af tidens helt store udfordringer – klimaet og folkesundheden.

Klimaet skal med i de officielle kostråd, så danskerne får vejledning om, hvad der er både sund og klimavenlig mad. Samtidig vil de danskere, som gerne vil ændre deres madvaner i en mere klimavenlig retning, blive hjulpet på vej af en kampagne med konkrete klimatips til hverdagsmad. Det vil fødevareminister Mogens Jensen og klimaminister Dan Jørgensen sørge for.

- Sund og klimavenlig mad skal være for alle – uanset pengepungens størrelse. Det handler ikke om, at man helt skal droppe bøffer og bolognese. Men spiser vi alle sammen lidt grønnere, så har det et kæmpestort potentiale for både klimaet og for folkesundheden. Det er jo virkelig en positiv effekt, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Hovedparten af danskerne (70 %) mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringerne ved at gøre vores madvaner mere bæredygtige. Klimaaftrykket fra danskernes mad er i dag omkring tre ton CO2 per person. Ved at vælge fødevarer med det laveste klimaaftryk inden for hver fødevaregruppe, eksempelvis ved at spise kylling i stedet for oksekød og kartofler i stedet for ris, kan man skære omkring 20-30 % af madens klimaaftryk. Skifter man kødet ud med grønt bliver klimaaftrykket endnu lavere. Samtidig er sund mad blandt de vigtigste faktorer, når det kommer til at bekæmpe overvægt og livsstilssygdomme såsom type-2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Kampagne med klimatips til madlavning i hverdagen
Involvering af borgerne er en selvstændig del af regeringens klimaambitioner. For at gøre valget af klimavenlig og sund mad mere overskueligt, vil Dan Jørgensen og Mogens Jensen desuden lancere kampagnen ”Madglade klimatips”. Kampagnen skal komme med helt konkrete tips til, hvordan man med ret enkle greb kan gøre sin hverdagsmad mere klimavenlig.

- Vi vil gerne gøre det nemmere for danskerne selv at gøre noget for klimaet – og her betyder vores madvaner enormt meget. Rigtig mange danskere vil gerne spise mere bæredygtig, men det kan samtidig være svært at ændre gamle vaner. Derfor har vi lavet en række konkrete klimatips, der skal gøre det lettere at lave lækker og klimavenlig mad i en travl hverdag, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Danskerne kan forvente at møde kampagnen ”Madglade klimatips” i foråret 2020, mens de nye kostråd bliver lanceret i januar 2021.

Foto: Steen Brogaard, www.ft.dk

Miljøministeriet på DenOffentlige.dk Miljøministeriet
Aktivitet: Artikler: 166 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.06.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen påbegynder ny vaccinationsindsats

  Tilslutningen til COVID-19 vacciner er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen ind med et nyt pilotprojekt med information, hjælp og etablering af nært tilbud i områder med lav vaccinationstilslutning i samarbejde med udvalgte kommuner og regioner.

 • 14.06.21 Sundhed
  Nyt fra sundhedsstyrelsen: Her bør borgere stadig bruge mundbind

  Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra 14. juni. Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldes: Mug i madvare

  Rømer Vegan tilbagekalder et parti veganske nuggets og et parti veganske fiskefinde, da der er risiko for mug i produkterne.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldelse af produkt fra Libero

  Libero tilbagekalder ammeindlæg af mærket Libero Nursing Pads af sikkerheds- og kvalitetsmæssige årsager. Tilbagekaldelsen gælder alle produkter fra forbrugere, lagre og butikker - med øjeblikkelig virkning. 

 • 11.06.21 Sundhed
  Nu lempes restriktioner i den kollektive trafik

  Som led i den seneste aftale om genåbning er det besluttet, at kravet om mundbind fjernes for siddende passagerer og personale i den kollektive trafik. Der skal dog stadig bruges mundbind ved ud- og indstigning og for stående passagerer.