Nye kostråd og madtips sætter klima på menuen

Fødevareministeren og klimaministeren vil gøre det nemmere at vælge klimavenlig mad. Blandt initiativerne er både nye klimavenlige kostråd og en kampagne med klimatips til hverdagsmad. De nye initiativer skal give danskerne mulighed for at bidrage til løsningen på nogle af tidens helt store udfordringer – klimaet og folkesundheden.

Klimaet skal med i de officielle kostråd, så danskerne får vejledning om, hvad der er både sund og klimavenlig mad. Samtidig vil de danskere, som gerne vil ændre deres madvaner i en mere klimavenlig retning, blive hjulpet på vej af en kampagne med konkrete klimatips til hverdagsmad. Det vil fødevareminister Mogens Jensen og klimaminister Dan Jørgensen sørge for.

- Sund og klimavenlig mad skal være for alle – uanset pengepungens størrelse. Det handler ikke om, at man helt skal droppe bøffer og bolognese. Men spiser vi alle sammen lidt grønnere, så har det et kæmpestort potentiale for både klimaet og for folkesundheden. Det er jo virkelig en positiv effekt, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Hovedparten af danskerne (70 %) mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringerne ved at gøre vores madvaner mere bæredygtige. Klimaaftrykket fra danskernes mad er i dag omkring tre ton CO2 per person. Ved at vælge fødevarer med det laveste klimaaftryk inden for hver fødevaregruppe, eksempelvis ved at spise kylling i stedet for oksekød og kartofler i stedet for ris, kan man skære omkring 20-30 % af madens klimaaftryk. Skifter man kødet ud med grønt bliver klimaaftrykket endnu lavere. Samtidig er sund mad blandt de vigtigste faktorer, når det kommer til at bekæmpe overvægt og livsstilssygdomme såsom type-2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Kampagne med klimatips til madlavning i hverdagen
Involvering af borgerne er en selvstændig del af regeringens klimaambitioner. For at gøre valget af klimavenlig og sund mad mere overskueligt, vil Dan Jørgensen og Mogens Jensen desuden lancere kampagnen ”Madglade klimatips”. Kampagnen skal komme med helt konkrete tips til, hvordan man med ret enkle greb kan gøre sin hverdagsmad mere klimavenlig.

- Vi vil gerne gøre det nemmere for danskerne selv at gøre noget for klimaet – og her betyder vores madvaner enormt meget. Rigtig mange danskere vil gerne spise mere bæredygtig, men det kan samtidig være svært at ændre gamle vaner. Derfor har vi lavet en række konkrete klimatips, der skal gøre det lettere at lave lækker og klimavenlig mad i en travl hverdag, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Danskerne kan forvente at møde kampagnen ”Madglade klimatips” i foråret 2020, mens de nye kostråd bliver lanceret i januar 2021.

Foto: Steen Brogaard, www.ft.dk

Miljøministeriet på DenOffentlige.dk Miljøministeriet
Aktivitet: Artikler: 160 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 05.06.20 Sundhed
  Dårligt helbred tvinger danskere væk fra arbejdsmarkedet

  Tusindvis af danskere forlader arbejdsmarkedet på grund af dårligt helbred, og en tredjedel af dem, der arbejder med produktion eller med mennesker, forventer ikke at arbejde til pensionsalderen, fordi de ikke vil kunne klare jobbet. Det viser ny forskning.

 • 03.06.20 Sundhed
  Regeringen vil have flere social- og sundhedsassistenter

  Regeringen er enige med KL og Danske Regioner om at arbejde for at sikre flere hænder på social-, ældre og sundhedsområdet. Det skal ske på baggrund af anbefalinger fra den task force om social- og sundhedsmedarbejdere, der blev nedsat sidste år, og som i dag har fremlagt deres anbefalinger. Der er netop afsat 0,8 mia. kr. i 2020 til, at kommuner og regioner kan styrke deres uddannelsesopgave i en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

 • 03.06.20 Sundhed
  Alle over 65 får tilbud om pneumokokvaccine

  Målgruppen for pneumokokvaccination bliver udvidet fra 15. juni, så den nu omfatter samtlige over 65 år. Vaccinen forebygger lungebetændelse, blodforgiftning og hjernebetændelse forårsaget af pneumokokker.

 • 02.06.20 Sundhed
  1,3 milliarder ekstra skal løfte sundheden i regionerne

  Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2021, som lægger en bund under velfærden i regionerne. Det sikrer, at sundhedsvæsenet kan følge med i en tid, hvor der kommer flere ældre og flere kronikere. Derudover kompenserer regeringen regionerne for de direkte udgifter, som regionerne har haft i forbindelse med håndteringen af COVID-19.

 • 25.05.20 Sundhed
  Indfør behandlingsgaranti til unge fra hjem med misbrug

  Der er akut brug for en behandlingsgaranti til unge, der er vokset op i familier med misbrug, siger TUBA på baggrund af ny rapport.