Nye mål: Hver tredje storryger skal stoppe

Nationale mål skal få danskerne til at leve længere. Eksperter efterlyser højere priser på tobak og alkohol.

Nikotintrangen kræver mindst 15 daglige cigaretter, og tørsten er først slukket, når genstandsgrænsen fortoner sig i beruselsen.

Syv nationale mål skal hjælpe danskerne af med deres usunde vaner og i løbet af 10 år få flere til at kvitte røgen og alkoholmisbruget og i stedet skrue op for den daglige motion.

- Jeg er overbevist om, at de fleste danskere ønsker at leve så længe som muligt uden at være tynget af sygdom og smerter. Mit største fokus er på en forebyggelsespolitik, der bakker op om danskernes egne ønsker og mål, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Tobaksrygning er især årsagen til, at levealderen herhjemme halter bagefter andre landes.

Mens en svensker eksempelvis i gennemsnit bliver 81,9 år, så må danskeren tage til takke med 79,9 år.

Derfor skal andelen af storrygere nedbringes med en tredjedel over de næste 10 år.

Et ambitiøst mål lyder det fra Danmarks Lungeforening, som glæder sig over, at regeringen har øje for den del af befolkningen, som trods kampagner og rygestoptilbud endnu ikke har slukket cigaretten.

- Vi har medlemmer med svær KOL, som fortsat ryger, selv om de ved, at rygestop ville være den bedste behandling. Der er brug for at udvikle nye metoder, der kan hjælpe dem og andre storrygere til at stoppe, siger Mette Gry Münchow, projektleder i lungeforeningen.

Men regeringen kommer ikke uden om samtidig at hæve prisen på cigaretter, for undersøgelser viser, at den især for unge, men også for ældre rygere, spiller en stor rolle:

- Vi er nødt til at sætte ind på flere forskellige fronter, hvis målet skal nås, og her er prisen afgørende, siger Mette Gry Münchow.

/ritzau/

 

Emneord: Sundhed, Rygning, Alkoholmisbrug, Astric Krag, Mette Gry Münchow
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.