Nye regler for førtidspension og ressourceforløb vedtaget

Syge borgere skal kun i ressourceforløb, hvis det giver mening. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om og har torsdag vedtaget et lovforslag, der præciserer reglerne om førtidspension og ressourceforløb.

Med de nye regler er det præciseret, at kommunerne i nogle tilfælde godt kan give borgere en førtidspension, uden at borgerne først har været i ressourceforløb. Det er også gjort klart, at det er en forudsætning for at iværksætte ressourceforløb, at kommunerne kan pege på indsatser, hvor der er en realistisk forventning om, at borgerne kan udvikle arbejdsevnen.  

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Flere kommuner har netop været i tvivl om, hvilke krav der skal opfyldes, for at kommunerne kan tilkende borgere en førtidspension. Det fremgik af en evaluering, der kom tidligere på året, og som danner baggrund for lovforslaget.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: 

- Jeg er glad for, at vi nu gør det helt klart, at ressourceforløb skal give mening. Kommunerne skal kun igangsætte ressourceforløb, hvis de kan pege på indsatser, hvor der er en realistisk forventning om, at borgerne kan udvikle arbejdsevnen. Nogle mennesker har været sendt i ressourceforløb, hvor der på forhånd ikke er noget perspektiv. Og hvis der ikke er nogen muligheder for udvikling, så skal man have en førtidspension, uden at man først skal gennem alle mulige indsatser. 

- Lovforslaget er et vigtigt skridt til at sikre, at reformen af førtidspension og fleksjob fungerer efter hensigten. Men arbejdet stopper ikke her. Den samlede evaluering af hele reformområdet peger på flere udfordringer, og jeg vurderer, at der er behov for yderligere ændringer. Det handler først og fremmest om ressourceforløbene, hvor kommunerne ikke er gode nok til at give borgerne en indsats.  

Beskæftigelsesministeren har indkaldt 19 centrale organisationer på området til et dialogmøde den 12. juni om den samlede evaluering af reformen af førtidspension og fleksjob. Dernæst indkaldes forligskredsen til videre drøftelser og efterfølgende forhandlinger.

Mere information: 

 

 

Emneord: 240518, Troels Lund Poulsen, Ressourceforløb, Førtidspension, Socialkrisen
Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 14.09.18 Anita Mølgaard
  Kommuner

  Jeg syntes intuitionen er fin, men kommunerne og Ankestyrelsen er desværre ikke med på den vogn. For eksempel så har Hedensted kommune og Ankestyrelsen lige afvist min søn's pensions ansøgning, tros lægeattest siger han ikke kan, han har flere lidelser men den værste er nok at han får mange epilepsi anfald, som bliver udløst af pres og stress, selvom han er vel medicineret. Måske man skal straffe kommunerne økonomisk, hvis de ikke holder sig til lovgivningen, men hvad med Ankestyrelsen ??? Kommunerne sender jo næsten alt til Ankestyrelsen, det har jo ikke nogen konsekvens, hvis de en sjældent gang skulle give borgeren ret...

 • 13.09.18 Susanne Holgaard
  Jeg føler med jer.

  Til Hanne Poulsen ( m.fl.)

  Jeg har bare lige lyst til at udtrykke min medfølelse.
  Det må være en meget svær situation du befinder dig i..
  Og jeg tænker, at udover de fysiske men efter en trafikulykke, må der jo være en bunke følelsesmæssige reaktioner, som kræver tid at finde en balance i.

  Til Camilla Hasle:

  Jeg forstår at du må føle dig magtesløs, dels fordi ingen tilsyneladende kan hjælpe dig, og fordi du samtidig oplever at du skal kæmpe mod et politisk styret system, som ikke tager hensyn til individets situation.
  M.h.t. diabetes, har jeg og andre , og også læger, erfaring med at en plantebaseret kost kan ændre hele sygdomsbilledet.
  Som komplementær behandler VED jeg, af personlig erfaring, at kost og levevis har omfattende betydning i stort set alle sygdomsforløb.Jeg ved dog også godt, at det kræver både vilje og motivation at ændre ens levevis radikalt.
  Nogle medikamenter kan have livstruende virkninger, og i sig selv skabe så voldsomme ubalancer at sygdomsbilledet bliver så komplekst at heller ikke lægerne ved hvad de skal gøre for at hjælpe.

  Desværre er mange mennesker i Dk , ikke vokset op med basal viden om sund kost og levevis, og har derfor ingen personlige positive erfaringer at holde fast i, hvis de pludseligt bliver alvorligt syge. Det ønsker jeg SÅ meget at være med til at ændre på, og jeg er villig til at hjælpe andre på vej, som søger mere viden og ØNSKER og har viljen til at ændre retning.
  Selv har jeg også en diagnose, som jeg dog ikke har godtaget, fordi jeg har et meget større kendskab til mig selv og hvordan jeg fungerer, end læger har, og jeg har nu i mange år brugt mine positive livserfaringer, og håber på at jeg selv snart er på vej til at kunne forsørge mig selv økonomisk igen.

  Men heling tager tid, og det vil være gavnligt for individer og vores samfund som helhed, om politikerne forstår det, og udmønter den viden i udformningen af lovgivningen.
  Der er jo ingen tvivl om at de der fylder sig med tobaksrøg, eller det der er værre, og lever af en kost uden livsvigtige næringsstoffer hverken får mere overskud eller bliver raske....... Vi har altså selv hovedansvaret for vores egne valg. OG idag hvor vi har nettet til rådighed er der mange fora hvoder kan søges viden, man skal bare huske at bruge både sin fornuft og intuition, og ikke falde for alle de dyre produkter, som lover guld og grønne skove. Oftest er det nemlig helt basale forandringer der skal til .....og så er en god vitaminpille ofte meget mere sundhedsfremmende og energigivende end mange medikamenter.
  Jeg føler med jer alle !Venligst.

 • 10.09.18 anna nielsen bække
  hvem

  hold da helt op...den kører stadig i samme spor, som den har gjort i flere års tider.... der kommer aldrig en ny ændring, som politikerne skriver om... det vås er bare for meget......

 • 10.09.18 Pia Nielsen
  Ikke lægen men arbejdsgiveren

  Sagsbehandlerne er lige glade med de lægefaglige vurderinger. Det har et bredt udsnit af politikerne nemlig bestemt. Også Mette Frederiksen har været med til at indføre denne inhumane politik. Hun har udtalt at: Hverken praktiserende læger eller speciallægers vurderinger skal nogensinde bestemme om et sygdomsramt borger kan arbejsde eller ej. Husk på det næste gang i går til valg.
  Heraf kan man konkludere at arbejdsgiverens ord for at der ikke er noget at komme efter er det eneste der virker. Det er derfor vigtigt at få vedkommende til at lave en detaljeret udtalelse til sagen af arbejdsevnen.
  Desværre kan man sendes på fleksjob med en arbejdsevne på 1 time om ugen hvilket er absurd. Det er de samme politikere der har fundet på det som har skrottet de lægefaglige vurderinger, og det er derfor muligt at fastholde mennesker på et ikke-eksisterende arbejdsmarked på fattighjælp - Lad os kalde tingene ved deres rette navn.

 • 07.09.18 Karin Nielsen
  Netop tildelt ressourceforløb

  Jeg er 56 år og har haft fysisk hårdt arbejde siden jeg var 15 og på trods af, at 6 læger samt en special læge har sagt, at jeg har en fysisk invaliderende sygdom, fik jeg i sidste uge tildelt ressourceforløb. Når der sidder en læge der er lønnet af kommunen, så fejler folk jo sjældent noget. Jeg skal nok blive i møllen indtil jeg skal på folkepension eller dør.

 • 06.09.18 Trine
  Fleksjob

  Hvad med dem der har 3 time i igen hvad med dem

 • 30.05.18 Hanne poulsen
  Ulykke

  Den 23/10-14 ændrede mit liv sig markant , jeg blev offer for en mands uagtsom kørsel . Jeg pådrog mig alvorlige skader . Efter en lang sygemelding, genoptog jeg mit arbejde som folkeskolelærer få timer om ugen . Jeg kunne ikke holde til at arbejde . Jeg pådrog mig skader ved ulykken: vkraniebrud, brækket næse, brækket kraveben, 4 brækket ribben, nakken slået skæv, piskesmæld, hoftebrud åben , brækket storetå, begge mine knæ tog skade .. jeg forsøgte at holde mig på atbejdsmarkede, men måtte til sidst opgive og smide håndklædet i ringen . Jeg mistede mit arbejde pga af mange sygedage og endte på jobcentret . Først 22 uger på sygedagpenge og derefter indstillet til rehabilitering team, Mit første møde med systemet , jeg var dybt rystet over dette møde, jeg blev tilkendt 5 år på ressource forløb. Jeg var ikke længere en syg patient , der fik omsorg . Nej nu var jeg en klient, jeg modtog en form for forvarings dom af kommunen , tidsubestemt straf . Jeg blev set på som en luddoven nasserøv, der bare ville snyde systemet . ( sådan følte jeg mig) alle rundt om beordret havde en underlig bemærkning eller kommentar . Min søn blev drøftet, kunne jeg nu passe på ham ? Hvornår tror du bliver rask ? Køre du bil? Kan du følge en GPS? Konklusionen fra læge konsulenten , “ kan du følge anvisninger på en GPS , kan du også passe et arbejde . Jeg gik mødet , dybt rystet . 5 år på ressource forløb, 5 år på kontanthjælp sats .. jeg gik grædende fra mødet . Jeg havde hus, bil, hest, alene mor til min søn, jeg havde altid arbejdet og forsørget os selv . Lønnedgang fra over 40000kr brutto til 14,900kr brutto . Min forsikringssag kan ikke komme igang, da den jo er afhængig af kommunen indstilling til min arbejdsevne . Der gik ca 7 måneder , hvor jeg intet hørte fra kommunen . Jeg måtte rykke for, at der skulle ske noget . Endelig blev jeg kaldt til møde på jobcentret . Jeg skulle i arbejdsprøvning . 13 uger på en skole . Jeg kæmpede en kamp, for at få den arbejdsprøvning overstået . Den arbejdsprøvning var hård ved mig, jeg var i arbejde 2 gange om ugen. Jeg måtte bruge 5 dage på at restituer de 2 dage på job. Jeg fik en stigende smertetilstand måtte på morfin for at kunne arbejde videre . Endelig var de 13 uger omme , men jobcenteret ville ikke godkende min praktik , jeg havde jo haft 2 sygedage , 2 dage med møder med kommunen ..
  Mit helbred var nu endnu dårligere , jeg havde udviklet en meget højre smertilstand .
  Min egen læge havde fulgt mig tæt under forløbet . Lægen skrev til kommunen , de var ligeglade . Jeg skulle i en ny arbejdsprøvning .. jeg kom i en ny arbejdsprøvning , jeg kom på et opholdssted for unge . Jeg klarede at arbejde 25-30 minutter, så måtte jeg ligge på på en henvist sofa . Min advokat skrev til kommunen , at vi ønskede at få min sag forelagt sundhedskonsulent og min praktik skulle sættes i bero indtil . Kommunen valgte at stoppe min praktik, de skrev” vi er ikke enige , men vi stopper praktikken . Møde med sundhedskonsulent ( læge) han lyttede til mig, konkludere at jeg har varige skader, er stationær, samt jeg har mange smerter . Konklusionen var fra ham, ordret , ser en kvinde i dyb sorg over tabet, men ser indebag ved en lille bitte rest af nysgerrighed over, at der måske er noget jeg kunne bruges til . Forslog hjemme arbejdsplads . Han tænkte at jeg måske kunne undervise min søn lidt . Ikke engang dette modtog kommunen . Næ de forslog, at jeg skulle være telefon sælger . Jeg har en højre arm, der ikke virker, bliver hurtigt træt, jeg har svær ved at koncentrerer mig , har hukommelses problemer . Jeg takkede nej tak til hjemme arbejdsplads . Nu vil kommunen have mig ud i en ny arbejdsprøvning . Nu skal jeg pludselig have et flex job . Før jul vurderer kommune , at jeg var for syg til flex og for rask til pension . Kommunen har jo stadig 4 pr til at køre mig rundt .. jeg sidder tilbage helt fustreret og magtesløs . Kommunen retter sig ikke efter hvad lægerne siger, ikke engang deres egen . Her sidder jeg stadig tilbage , hesten er solgt, bilen er solgt, mit hus ligger i et område hvor huse er usælgelige . Uden et lys for enden af tunnellen, hvergang jeg ser et lille lys i tunnelen kommer der et modkørende tog lige i mod mig . En lægejournal på størrelse med jyske fagbog . Stadig uafklaret af kommunen . Hedensted kommune

 • 29.05.18 Ole Olsen - Bisidder
  Dagens artikel

  http://denoffentlige.dk/nye-regler-foertidspension-og-ressourceforloeb-vedtaget#.WwfBfEvO64B.facebook

  Tilknytning til jobcenter kan medføre skade på dit selvværd - dit mentale helbred samt dit fremtidige liv.

 • 27.05.18 Bettina Bundgaard
  Fis i en hornlygte

  Flere uvildige juridiske eksperter har allerede vendt tommelen nedad.

  Der er ikke tale om en tilstrækkeligt indgående forandring af lovgivningen, til der vil komme reelle forandringer af syge borgeres retssikkerhed. Det er stadig kommunerne selv, der skal udøve selvjustits. Og det går jo ikke for godt, de fleste steder.

  I denne uge er jeg selv lige blevet indstillet til ressourceforløb af jobcenter Baldersgade, selvom de har måttet opgive de 4 gange de har forsøgt at sende mig i praktik.

  Det er ikke er, grundet min store psykiske sårbarhed, lykkedes at deltage mere end et par gange, i aktivering hos 2.aktør, selvom jeg selv havde valgt at forløbet skulle indholde yoga og mindfulness.

  Har nu 2 psykiatriske speciallægeerklæringer der begge siger: "Funktionsevne varigt nedsat til det ubetydelige, 0 arbejdsevne indenfor ethvert erhverv, tilstand stationær og færdigbehandlet og formålsløst at sende mig igennem mere".

  Københavns kommunes jobcenter er så af en anden mening, naturligvis.

 • 26.05.18 Camilla Hasle Møller Severin
  Min hverdag og hvad jeg har og været igennem årene..

  Jeg håber virkelig at tingene snart bliver til det bedre.. har selv været søgende om en førtidspension i årevis?
  Og grunden til det skyldes ikke at jeg ikke gider, men fordi jeg er alvorlig syg og kan ikke helbredes.. jeg har prøvet at være ude et par gange pga de skulle teste mig, men det har end katastrofalt og har tit endt med at måtte indlægges efterfølgende .. jeg kan lige pt. Ikke se nogen fremtid for mig selv så længe jeg sider fast her og der ingen hjælp findes fra nogle steder af!

  Jeg blev allerede alvorlig syg som som 18 åriget kort efter jeg fik HPV vaccinen.. det eneste jeg havde indtil jeg fik den vaccine var en velreguleret diabetes (type1).
  Men kort efter faldt alt sammen omkring mig og tingene blev smertefulde og uudholdig..

  Jeg er en af meget få og den yngste i Danmark som blev insulinresistent som 19 årigt, men pga lægernes dovenskab og manglen på lytte til patienterne så blev det færst opdaget som 23 årigt desværre?
  At være insulinresistent betyder at man er immun over for insulinen. Jeg har været med ambulancen utallige gange med livet i en tynd tråd fordi min medicin ikke virker. Og sådan har det kørt og stadig gør det den dag i dag. Jeg går igennem test og indtil nu er der ingen kur eller noget der kan hjælpe. Så vidt som jeg har fået fortalt, har jeg ikke et langt liv foran mig længere, da min krop er igang med at lukke ned. Organerne svigter og musklerne forsvinder ind.

  Udover min diabetes har jeg udviklet mange andre sygdomme som har gjort min hverdag til et levende helvede!
  Jeg lever både med en smertefuld nervebetændelse som der heller ikke kan kureres. Jeg er nødsaget til at leve med stærke smertestillende for at kunne holde min tilstand ud. Men stadig er jeg svært gående pga alt går ondt og pga mine muskler er så svækket. Jeg kan ikke tage medicin imod det, da jeg samtidigt er medicin resistent, og intet virker på mig.

  Hvilket føre mig til at jeg har efter vaccinen også fået adskillige mave Tarm sygdomme og tonsvis af madallergier som gør at jeg tit ligger syg. Men går stadig til udredning for min mave, da mine tarme ikke længere virker.

  Jeg er hjemme gående og det skyldes også at jeg har anfald der hjemme og det inkluderenjeg besvimer og mister bevidstheden i timevis og jeg kaster blod op lidt for tit.
  Lægerne kan ikke finde grunden til jeg gør de ting og det betyder også jeg ikke kan bevæge mig uden for alene, eller er i stand til at arbejde ..

  Tager også tit til lægen pga alvorlige infektioner i mit blod osv.. så ligger også tit med høj feber pga det

  Jeg kæmper meget med helbredet og det får ikke særligt godt må jeg indrømme. Nok også fordi jeg også kæmper med adskillige andre sygdomme/ diagnoser så som:

  - Skitzofreni
  - borderline
  - Stress
  - langvarigt depression
  - social og panik angst
  - spiseforstyrrelse
  - søvnløshed og kronisk træthed


  Dette er en del at kæmpe med og alligevel mener de “kloge” hoveder at jeg stadig kan arbejde pga jeg er den alder jeg er. Og de nægter unge en retfærdig behandling ..

  Jeg mener selv at hvis man er så syg at man ikke kan uden for huset fire vægge og især ikke kan være aktiv og arbejde uden at falde om og ende på hospitalet. Ja så man ikke instans til at arbejde..
  jeg har kun overlevet indtil nu pga min familie, men har ingen vennekreds eller et socialt netværk.. hvordan skulle jeg så komme ud og arbejde

 • 26.05.18 Camilla Hasle Møller Severin
  Min hverdag og hvad jeg har og været igennem årene..

  Jeg håber virkelig at tingene snart bliver til det bedre.. har selv været søgende om en førtidspension i årevis?
  Og grunden til det skyldes ikke at jeg ikke gider, men fordi jeg er alvorlig syg og kan ikke helbredes.. jeg har prøvet at være ude et par gange pga de skulle teste mig, men det har end katastrofalt og har tit endt med at måtte indlægges efterfølgende .. jeg kan lige pt. Ikke se nogen fremtid for mig selv så længe jeg sider fast her og der ingen hjælp findes fra nogle steder af!

  Jeg blev allerede alvorlig syg som som 18 åriget kort efter jeg fik HPV vaccinen.. det eneste jeg havde indtil jeg fik den vaccine var en velreguleret diabetes (type1).
  Men kort efter faldt alt sammen omkring mig og tingene blev smertefulde og uudholdig..

  Jeg er en af meget få og den yngste i Danmark som blev insulinresistent som 19 årigt, men pga lægernes dovenskab og manglen på lytte til patienterne så blev det færst opdaget som 23 årigt desværre?
  At være insulinresistent betyder at man er immun over for insulinen. Jeg har været med ambulancen utallige gange med livet i en tynd tråd fordi min medicin ikke virker. Og sådan har det kørt og stadig gør det den dag i dag. Jeg går igennem test og indtil nu er der ingen kur eller noget der kan hjælpe. Så vidt som jeg har fået fortalt, har jeg ikke et langt liv foran mig længere, da min krop er igang med at lukke ned. Organerne svigter og musklerne forsvinder ind.

  Udover min diabetes har jeg udviklet mange andre sygdomme som har gjort min hverdag til et levende helvede!
  Jeg lever både med en smertefuld nervebetændelse som der heller ikke kan kureres. Jeg er nødsaget til at leve med stærke smertestillende for at kunne holde min tilstand ud. Men stadig er jeg svært gående pga alt går ondt og pga mine muskler er så svækket. Jeg kan ikke tage medicin imod det, da jeg samtidigt er medicin resistent, og intet virker på mig.

  Hvilket føre mig til at jeg har efter vaccinen også fået adskillige mave Tarm sygdomme og tonsvis af madallergier som gør at jeg tit ligger syg. Men går stadig til udredning for min mave, da mine tarme ikke længere virker.

  Jeg er hjemme gående og det skyldes også at jeg har anfald der hjemme og det inkluderenjeg besvimer og mister bevidstheden i timevis og jeg kaster blod op lidt for tit.
  Lægerne kan ikke finde grunden til jeg gør de ting og det betyder også jeg ikke kan bevæge mig uden for alene, eller er i stand til at arbejde ..

  Tager også tit til lægen pga alvorlige infektioner i mit blod osv.. så ligger også tit med høj feber pga det

  Jeg kæmper meget med helbredet og det får ikke særligt godt må jeg indrømme. Nok også fordi jeg også kæmper med adskillige andre sygdomme/ diagnoser så som:

  - Skitzofreni
  - borderline
  - Stress
  - langvarigt depression
  - social og panik angst
  - spiseforstyrrelse
  - søvnløshed og kronisk træthed


  Dette er en del at kæmpe med og alligevel mener de “kloge” hoveder at jeg stadig kan arbejde pga jeg er den alder jeg er. Og de nægter unge en retfærdig behandling ..

  Jeg mener selv at hvis man er så syg at man ikke kan uden for huset fire vægge og især ikke kan være aktiv og arbejde uden at falde om og ende på hospitalet. Ja så man ikke instans til at arbejde..
  jeg har kun overlevet indtil nu pga min familie, men har ingen vennekreds eller et socialt netværk.. hvordan skulle jeg så komme ud og arbejde

 • 25.05.18 Linn
  ressourceforløb

  Jeg er en ung pige på 26 år som har været på
  ressourceforløb, det er min tredje gang den
  slutter nu her i 2019 og jeg er ikke komme videre på
  grund af min sygdom, og jeg gjort alt hvad jeg kan og
  nu går hjemme igen, Jeg kan snart ikke mere og
  hvor meget skal jeg udsættes for før i kan se det,
  At jeg ikke kan arbejde eller komme i praktik
  Jeg har papir på det og været igennem tester.
  Hver gang en praktikplads ikke vil have mig
  På grund af min sygdom
  bliver man ked af det og tænker der ikke noget håb
  for mig eller hvorfor vil de ikke have mig.
  Mit råd er til jer lyt til de mennesker der har bevis på at
  de ikke kan arbejde eller komme praktik plads, vis de her
  gjort alt hvad de kan gør og har papir på det så tænk på dem.
  Det er ikke sjovt at se andre arbejde eller er i praktik,
  som vi godt vil men vi kan ikke uanset hvor meget vi gerne vil
  fordi vi har en sygdom eller noget andet og
  vi vil helst ikke gøre forskel på dem eller os og
  det er ikke vores skyld at vi har det men tænk på os :)

 • 24.05.18 Joel Wedell
  Førtidspension

  Det der mangler er at lægefaglige vurderinger overruler sagsbehandleres indstilling.
  At det stadig er op til kommunalansattes skøn, ude faglig kompetance er under al kritik.

 • 24.05.18 Britta Bay Petersen
  Ny lov om resourceforløb

  Det er stadig om til jobcentret at vurdere om resourceforløb giver mening. Ingen ændring der.... Det er andre specialister der skal tage den vurdering. Nogen med mere end 8 ugers kursus.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også