Nye regler for skilsmisse på vej: Separation og flere rettigheder til børnene

Politik

27/03/2018 17:05

Nick Allentoft

Nyt skilsmissesystem ventes at træde i kraft fra april 2019. Separationstid på tre måneder og mulighed for at børn har adresse hos begge forældre.

Der er blevet forhandlet i mere end halvandet år, og tirsdag kunne børne- og socialminister Mai Mercado (K) så endelig sammen med et samlet Folketing præsentere en ny skilsmisseaftale. 

Den ændrer grundlæggende ved det nuværende system ved at vægte barnets tarv højere.

- I dag har vi et system, som næsten er designet til at sende forældre i konflikt med hinanden. Derfor er vi blevet enige om et nyt system, der i langt højere grad tager udgangspunkt i det behov, familien har, siger ministeren. 

- Jo mere enighed, der er mellem forældre, der skal skilles, jo flere muligheder vil der være.

 

To bopæle til børnene

En af de mest opsigtsvækkende ændringer betyder, at enige forældre kan dele barnets bopæl mellem sig. De vil så hver modtage halvdelen af børne- og ungeydelsen.

Ændringer som kan gøre det lettere at være skilsmissebarn, vurderer Børns Vilkår og Red Barnet.

- Samlet set er vi virkelig begejstrede. Aftalen løser på et vidensbaseret grundlag en række af de problemer, der er i det nuværende skilsmissesystem, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- Det afgørende er nu, hvordan systemet kommer til at fungere i praksis. Hvis det lykkes, bliver det fremover lettere at være barn i en skilsmissefamilie, siger han.

Men der er elementer i aftalen, som kan vise sig at skabe nye problemer for børnene. For selv om det er fornuftigt at dele økonomien lige over, så kræver det, at forældrene kan blive enige om, hvem der betaler hvad. 

- Ellers kan det give anledning til mange konflikter, hvor barnet kommer i klemme, siger Rasmus Kjeldahl.

 

Familieretshuse

I Red Barnet er generalsekretær Jonas Keiding Lindholm især tilfreds med de nye familieretshuse. Her skal alle skilsmisser screenes og derefter sendes videre til det rigtige sagsforløb.

Det grønne spor til det store flertal af ukomplicerede skilsmisser, det gule til familier, som har behov for hjælp til at dæmpe en konflikt, og det røde med omfattende involvering af myndighederne.

- Det er positivt, at man vil have fokus på hurtigt at identificere de skilsmisser, der kan være særligt belastende for de involverede børn, siger Jonas Keiding Lindholm i en pressemeddelelse.

Når aftalen er trukket i langdrag, skyldes det blandt andet, at regeringen har været uenig med sig selv om, hvorvidt der skulle indføres en tænkepause for skilsmisseforældre. 

 

Separation genindføres som refleksionsperiode

Samtidig genindføres en variant af det, der tidligere hed separation. Det sker i form af en såkaldt refleksionsperiode på tre måneder, før par med børn kan blive skilt. En anden nyskabelse er ligeværdigt forældreskab. Liberal Alliance har under forhandlingerne været modstander af idéen, men endte med at acceptere et kompromis. 

- Der er ikke nogen, der er i tvivl om, at det ikke er vores kop te. Men vi mener, at det er afgørende, at vi får et nyt system til gavn for de børn, der kommer i klemme. Det her er kompromisset, siger partiets familieordfører, Laura Lindahl.

Omvendt glæder Dansk Folkeparti sig over refleksionsperioden. Partiet foreslog oprindeligt en separationsperiode på seks måneder.

- Tid til eftertanke er vigtigt. Det er aldrig skadeligt, at tænke sig om. Hverken for forældrene eller børnene, siger børneordfører Karin Nødgaard.

Lovforslaget fremsættes til efteråret og ventes at træde i kraft 1. april 2019.

 

OVERBLIK: Det siger de om den nye skilsmisseaftale Her er et overblik over de politiske kommentarer i forbindelse med præsentationen af aftalen:

Børne- og socialminister Mai Mercado (K):

- Vi er blevet enige om et nyt familieretligt system, som i højere grad tager højde for børnenes behov.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Facebook:

- Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er med i aftalen. Godt at familierne fremover bliver mødt af et system, der ikke optrapper konflikten, men gør en svær situation mindre svær.

Venstres socialordfører, Carl Holst:

- Det har været vigtigt for Venstre, at systemet tager hensyn til de mange tusinde familier, der selv finder løsninger. De skal mødes med hurtige og enkle forløb med respekt for deres egne ønsker.

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Den nye skilsmisseaftale bliver bedre til at håndtere familier, der er i meget konflikt.

- Vi deler det op i rød, gul og grøn. Så familier i grøn, som er meget enige, kan få flere rettigheder. Det gamle system var baseret på "one size fits all", men kunne hverken håndtere de grønne eller røde. Det bliver bedre for alle parter nu.

SF's socialordfører, Trine Torp:

- Langt færre børn skal opleve at komme i klemme i lange slagsmål mellem forældre, der selv er ulykkelige og desperate.

Enhedslistens socialordfører, Maria Reumert Gjerding:

- Det er helt sikkert ikke Enhedslistens kop te, at der også bliver indført en refleksionsperiode, som minder om en gammeldags separationsperiode. 

- Men heldigvis har vi fået afværget et forslag om obligatoriske samtaler før skilsmisse og i stedet sikret tilbud om rådgivning til alle par med fælles børn – gifte eller samlevende.

Liberal Alliances familieordfører, Laura Lindahl:

- Der er ikke nogen, der er i tvivl om, at det ikke er vores kop te med en obligatorisk tænkepause. Men vi mener, at det er afgørende, at vi får et nyt system til gavn for de børn, der kommer i klemme. Det her er kompromiset.

Dansk Folkepartis børneordfører, Karin Nødgaard:

- Tid til eftertanke er vigtigt. Det er aldrig skadeligt at tænke sig om. Hverken for forældrene eller børnene.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce