Nye tal: Gennemsnitsløn i det offentlige er 3000 kr. lavere end i det private

Ifølge OECD's definitioner er 7,5 procent af danske ansatte lavtlønnede, mens 13,5 procent er højtlønnede.

Omkring 7,5 procent af lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked var lavtlønnede i 2017, mens 13,5 procent var højtlønnede. 

Det skriver Danmarks Statistik, der bruger den internationale organisation OECD's definitioner.


- Lavtlønnede lønmodtagere tjente mindre end 156 kroner i timen, mens dem med en timeløn over 351 kroner blev betragtet som højtlønnet, skriver Danmarks Statistik.

- Timelønsgrænserne svarer til en fuldtidsmånedsløn inklusive pension med videre på 24.985 kroner for lavtlønnede og 56.217 kroner for højtlønnede, lyder det. 

Både lavt- og højtlønnede arbejder typisk i den private sektor. 85 procent af de lavtlønnede og 83 procent af de højtlønnede var ansat i private virksomheder i 2017.

Ifølge OECD er man lavtlønnet, hvis man tjener mindre end to tredjedele af medianindtjeningen. De højtlønnede tjener mere end halvanden gange medianindtjeningen. Medianen en beregnet middeltendens.

I den private sektor var den gennemsnitlige månedsløn inklusiv tillæg og pension 43.020 kroner i 2017. I den offentlige sektor var den danske gennemsnitsløn svarende til 39.601 kroner. 

/ritzau/

Emneord: Lønsystemer, Højtlønnede, Lavtlønnede, Overenskomster, 170918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.09.18 John
  3000

  Willy skriver i sin kommentar at offentlige ansatte, får en godtepose?
  Mht at jobbet altid er der så passer det nu ikke helt.
  Jeg er selv blevet sagt op på grund af nedskæringer, dårlig økonomi .

 • 17.09.18 Willy
  Kun 3000kr

  Offentlige ansatte får jo en godtepose som man ikke får på det private arbejds market.
  Hvis de skal have lige løn så skal de også miste godteposen og den sikkerhed at vide at deres job altid vil være der uanset finans kriser og andre konjukturer.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.08.18 Infrastruktur
  Region Midtjylland indgår aftale med EG Silkeborg Data

  Region Midtjylland og EG Silkeborg Data har efter et EU-udbud indgået aftale om levering af et løn- og arbejdstidsplanlægningssystem.

 • 12.06.18 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionens syv anbefalinger

  Lederne i den offentlige sektor står for ofte alene med opgaverne. Det er et af de budskaber, som regeringens ledelseskommission kommer med i rapporten ”Sæt borgerne først – ledelse i den offentlige sektor med fokus på udvikling af driften”. Rapporten indeholder syv overordnede anbefalinger, der skal sikre bedre ledelse i den offentlige sektor.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 14.09.17 Velfærd
  Ny overenskomst for de praktiserende læger styrker det nære sundhedsvæsen

  Efter ti måneders forhandlinger er aftalen om de praktiserende lægers fremtidige vilkår forhandlet på plads. Nu skal den godkendes i parternes bagland. Hent aftalen her.

 • 25.03.15 Politik
  Lovændring skal sikre bedre lønvilkår for gods- og buskørsel

  Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der skal stramme op på reglerne om, at chauffører på danske lastbiler skal aflønnes efter det danske overenskomstniveau, når der køres i Danmark. Forslaget er en udløber af regeringens aftale om social dumping med SF og EL. Samtidig udsendes et supplerende lovforslag i høring, der også skal sikre lønvilkårene på gods-, bus- og taxiområdet.