Bureaukrati i vejen for social bæredygtighed

Forsker og frontløber: Bureaukrati gør socialt arbejde svært for de offentlige virksomheder. For andet år i træk er priserne til de danske virksomheder, der tager et socialt ansvar, blevet uddelt. Priserne gik igen i år til frontløberne inden for socialt arbejde i Danmark.

Måske ringer CSR ikke den store klokke i de fleste almindelige menneskers ører, men Corporate Social Responsibility er øverst på dagsorden hos en lang række af landets største virksomheder. CSR Fonden, der står bag prisuddelingen, har i år haft øjet skarpt rettet mod en bestemt gruppe.

”I år har vi ekstra fokus på at få de offentlige virksomheder med”, siger fondens direktør, Axel Boisen.

Og ifølge Lektor, Ph.d. ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Steen Vallentin, kan det være svært for netop de offentlige virksomheder at følge en agenda om bæredygtig udvikling.

”Der er en masse god politisk vilje på området, bl.a. hvad angår indførelse af socialt ansvarlige principper for offentlige indkøb og bidrag til skabelse af et rummeligt arbejdsmarked. Desværre gør bureaukrati og regler det i mange tilfælde svært for offentlige virksomheder at indløse forventningerne”

Plettet straffeattest

Sidste års vinder af prisen for bedste offentlige/private samarbejde, kaldet Public Prisen, er organisationen High:five. Her arbejder de med at få unge med en plettet straffeattest tilbage på arbejdsmarkedet.

Og for Ole Hessel, projektchef hos High:five, er der heller ingen tvivl.

”De offentlige virksomheder trænger i den grad til at komme i gang med hensyn til socialt arbejde” siger han.

Siden de hos High:five startede deres arbejde, har de skabt omtrent 860 job match med 700 forskellige virksomheder. Ud af disse virksomheder er kun ca. 20-25 fra den offentlige sektor.

Vil gøre en forskel

De virksomheder de arbejder med hos High:five er alene motiveret af muligheden for at gøre en forskel for de unge mennesker. De nuværende regler gør det dog ifølge Ole Hessel svært for de offentlige virksomheder.

”Vi møder en masse god vilje, men det er altid den samme smøre. Det er svært at få de offentlige virksomheder til at arbejde med social ansvarlighed. De må ikke sortere nogen fra, men omvendt skal de altid vælge den mest kvalificerede. De må ikke vælge på baggrund af social ansvarlighed” siger Ole Hessel.

Derfor opfordrer han de offentlige virksomheder til at tage stilling til, hvad de vil.

”Der er behov for, at de offentlige virksomheder tager en beslutning om, hvorvidt de arbejder med social ansvarlighed eller ikke gør,”, siger Ole Hessel.

Fakta CSR

- CSR - CSR er forkortelsen for begrebet corporate social responsibility, som dækker over, at virksomheder tager et socialt ansvar på områder som miljø, arbejdsvilkår m.v. Det er lovpligtigt for danske virksomheder i klasse C og D at indberette deres samfundsansvarspolitik. Dette indbefatter knapt 1100 virksomheder i Danmark. www.samfundsansvar.dk

Fakta om High:five:

High:five blev etableret i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, og har til opgave at assistere offentlige og private virksomheder med at ansætte tidligere straffede. High:five har 17 medarbejdere og arbejder landsdækkende i rummet mellem offentlige myndigheder og private virksomheder. En nylig offentliggjort Rambøll evaluering betegner High:five som en succes med markante, gode resultater indenfor resocialisering.

Emneord: CSR, CSR Fonden, Steen Vallentin, HighFive, Ole Hessel, Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, Sanfundsansvar, Axel Boisen
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.02.18 Velfærd
  Flere muligheder for unge med autisme

  Ti års jubilæum med at skaffe uddannelse og beskæftigelse til unge med Autisme Spektrum Forstyrrelser.

 • 17.12.13 Ledelse
  Mentor skal hjælpe håndværkere med at løfte socialt ansvar

  Der skal bruges andet end mørtel, maling og håndværkernes arbejdskraft, når afdeling 27 i Varbergparken i Haderslev skal renoveres. HAB og Haderslev Kommune samarbejder om et projekt, hvor en mentor skal binde udsatte ledige og håndværkerfirmaerne sammen. Projektet, der skal tænke CSR ind i den omfattende renovering, er støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

 • 18.11.13 Politik
  Nyt web-værktøj baner vejen for ansvarlige indkøb i det offentlige

  Nu bliver det lettere for offentlige indkøbere at tænke samfundsansvarligt. Det nye web-værktøj, ’Den ansvarlige indkøber’ samler gode og konkrete eksempler på, hvordan de offentlige indkøbere kan formulere miljøkrav, etiske krav, arbejdsklausuler og sociale krav i forbindelse med offentlige indkøb.

 • 03.10.13 Bæredygtighed
  Gratis CSR-eftersyn af danske virksomheder

  Det kan være svært at gennemskue, om leverandører handler socialt ansvarligt. Derfor tilbyder Eksportrådet nu danske virksomheder et 10 timers gratis CSR-eftersyn.

 • 15.08.13 Ledelse
  Søms i Lem nomineret til pris for socialt ansvar

  Lem-virksomheden Søms A/S er blandt 50 danske virksomheder, der er nomineret til prisen CSR People Prize 2013, den som tidligere hed Netværksprisen. Det er erhvervslivets hæderspris til virksomheder, der gør en særlig social indsats.