Bureaukrati i vejen for social bæredygtighed

Bæredygtighed

16/11/2012 14:22

Nick Allentoft

Forsker og frontløber: Bureaukrati gør socialt arbejde svært for de offentlige virksomheder. For andet år i træk er priserne til de danske virksomheder, der tager et socialt ansvar, blevet uddelt. Priserne gik igen i år til frontløberne inden for socialt arbejde i Danmark.

Måske ringer CSR ikke den store klokke i de fleste almindelige menneskers ører, men Corporate Social Responsibility er øverst på dagsorden hos en lang række af landets største virksomheder. CSR Fonden, der står bag prisuddelingen, har i år haft øjet skarpt rettet mod en bestemt gruppe.

”I år har vi ekstra fokus på at få de offentlige virksomheder med”, siger fondens direktør, Axel Boisen.

Og ifølge Lektor, Ph.d. ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, Steen Vallentin, kan det være svært for netop de offentlige virksomheder at følge en agenda om bæredygtig udvikling.

”Der er en masse god politisk vilje på området, bl.a. hvad angår indførelse af socialt ansvarlige principper for offentlige indkøb og bidrag til skabelse af et rummeligt arbejdsmarked. Desværre gør bureaukrati og regler det i mange tilfælde svært for offentlige virksomheder at indløse forventningerne”

Plettet straffeattest

Sidste års vinder af prisen for bedste offentlige/private samarbejde, kaldet Public Prisen, er organisationen High:five. Her arbejder de med at få unge med en plettet straffeattest tilbage på arbejdsmarkedet.

Og for Ole Hessel, projektchef hos High:five, er der heller ingen tvivl.

”De offentlige virksomheder trænger i den grad til at komme i gang med hensyn til socialt arbejde” siger han.

Siden de hos High:five startede deres arbejde, har de skabt omtrent 860 job match med 700 forskellige virksomheder. Ud af disse virksomheder er kun ca. 20-25 fra den offentlige sektor.

Vil gøre en forskel

De virksomheder de arbejder med hos High:five er alene motiveret af muligheden for at gøre en forskel for de unge mennesker. De nuværende regler gør det dog ifølge Ole Hessel svært for de offentlige virksomheder.

”Vi møder en masse god vilje, men det er altid den samme smøre. Det er svært at få de offentlige virksomheder til at arbejde med social ansvarlighed. De må ikke sortere nogen fra, men omvendt skal de altid vælge den mest kvalificerede. De må ikke vælge på baggrund af social ansvarlighed” siger Ole Hessel.

Derfor opfordrer han de offentlige virksomheder til at tage stilling til, hvad de vil.

”Der er behov for, at de offentlige virksomheder tager en beslutning om, hvorvidt de arbejder med social ansvarlighed eller ikke gør,”, siger Ole Hessel.

Fakta CSR

- CSR - CSR er forkortelsen for begrebet corporate social responsibility, som dækker over, at virksomheder tager et socialt ansvar på områder som miljø, arbejdsvilkår m.v. Det er lovpligtigt for danske virksomheder i klasse C og D at indberette deres samfundsansvarspolitik. Dette indbefatter knapt 1100 virksomheder i Danmark. www.samfundsansvar.dk

Fakta om High:five:

High:five blev etableret i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, og har til opgave at assistere offentlige og private virksomheder med at ansætte tidligere straffede. High:five har 17 medarbejdere og arbejder landsdækkende i rummet mellem offentlige myndigheder og private virksomheder. En nylig offentliggjort Rambøll evaluering betegner High:five som en succes med markante, gode resultater indenfor resocialisering.

Mest Læste

Annonce