Danmark skal lære EU at spare på energien

22/06/2011 14:16

Nick Allentoft

EU skal mindske energiforbruget ved hjælp af tricks fra Danmark. Dansk Energi håber på dansk eksporteventyr.

EU skal op på dupperne og gøre endnu mere for at spare på energien, hvis der skal gøres forhåbninger om at nå målet om at skære 20 procent af energiforbruget i 2020.
Derfor vil EU-Kommissionen nu - med den danske model som et af forbillederne - sparke gang i energibesparelserne hos de europæiske virksomheder, husholdninger og offentlige myndigheder.
Kommissionen foreslår i en ny strategi, at energivirksomheder skal forpligtes til at nedsætte energiforbruget med 1,5 procent hvert år.
I Danmark har man haft stor succes med denne model, da man samtidig har givet selskaberne stor frihed til at finde deres egne måder til bedst at nedsætte energiforbruget.
Det har pustet liv i udviklingen af dansk energiteknologi, som ifølge Dansk Energi nu står over for "et milliardmarked", hvis den nye strategi bliver bakket op af EU's medlemslande.
- Den danske model for energibesparelser er en effektiv og billig måde at opnå besparelser og CO2-reduktioner på, siger Ulrich Bang, der er EU-chef i Dansk Energi.
- Det åbner for et meget stort marked for dansk ekspertise i energirådgivning, siger han.
Det er ikke kun danske rådgivningsfirmaer, der har udsigter til at tjene mange penge. Også virksomheder som Rockwool, Grundfos og Danfoss står over for et eksporteventyr med deres energieffektive produkter.
Alene i Danmark giver energiselskabernes forpligtelser til at spare på energien investeringer i ny energiteknologi for fire milliarder kroner om året.
EU håber, at man frem til 2020 kan få alle de europæiske virksomhederne til at investere op til 200 milliarder euro (1500 milliarder kroner) i energibesparelser.
Den nye EU-strategi peger også på, at det offentlige hvert år skal energirenovere tre procent af sit samlede bygningsareal. Det kan ifølge Dansk Byggeri føre til 4500 nye arbejdspladser i Danmark, skriver Politiken.

Mest Læste

Annonce