FOA til kvinderne: Hold fri resten af året

01/11/12 10:09

Administrator

Der er 18 procents forskel på mænd og kvinders løn. Kvinder bør derfor også arbejde 18 procent mindre end mænd. Det mener FOA, der igen i år udnævner 1. november som kvindernes sidste arbejdsdag.

I dag – den 1. november – kan landets kvinder holde året sidste arbejdsdag. Eller rettere: Sådan burde det være.

Det mener FOAs formand, Dennis Kristensen, der dog samtidig understreger at beskeden til kvinderne er af symbolsk karakter.

”Ligesom de sidste år ønsker vi i FOA at sætte fokus på det åbenlyst urimelige i en lønforskel på 18 procent. Og den bedste måde at illustrere det på, er ved at forestille sig, at kvinderne kompenserer for deres lavere løn ved at arbejde 18 procent mindre og holde fri fra den 1. november og resten af året,” siger Dennis Kristensen.

Han efterlyser en koordineret indsats mod løngabet mellem mænd og kvinder.

”De kønsbestemte lønforskelle er sejlivede. Men en koordineret indsats kan måske være med til at indsnævre løngabet.” siger Dennis Kristensen.

Han henviser til, at regeringen og arbejdsmarkedets parter i Finland har opstillet et fælles mål for at mindske løngabet. I 2015 skal de finske kvinder ”kun” tjene 15 procent mindre end de finske mænd. Og selvom det stadig er en stor forskel, så er det faktisk en nedgang på 25 procent i forhold til 2006.

Alle parter har forpligtet sig til at opnå resultater på deres områder. Og det er den forpligtelse – og den koordinerede indsats - som Dennis Kristensen efterlyser, at Danmark lærer af.

”Vi ved en hel masse om lønforskellene i Danmark. Det er veldokumenteret af både EU og Lønkommissionen. Men indsatsen er spredt fægtning, og udviklingen sker i sneglefart. Hvis vi for alvor skal gøre noget ved løngabet er det nødvendigt, at alle forpligter sig til at arbejde frem mod et ambitiøst mål,” siger Dennis Kristensen.

Kvindernes sidste arbejdsdag bliver markeret ved en række arrangementer over hele landet. Bag initiativerne står FOA, HK, 3F, Socialpædagogerne og det nationale ligelønsnetværk.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.