Innovationsdag 2011: Kvinderne går forrest

07/12/2011 17:48

Nick Allentoft

Antallet af kvinder på KL´s Innovationsdag var bemærkelsesværdigt højt, og et kig på deltagerlisten viser, at to ud af tre af deltagerne var kvinder. Det fik denoffentligesektor.dk til at undersøge, om kvinder er mere interesserede i nytænkning end mænd, og mændene dermed – måske – kan identificeres som årsagen til manglende innovation.

Flere og flere steder sniger innovation sig ind i hverdagen, men alligevel er det for mange stadig et et løst begreb og for nogle endda blot et modefænomen. Der findes ingen enkle opskrifter på, hvordan innovation bliver lige så kendt som serviceloven, og på KL´s årlige Innovationsdag taler deltagerne stadig om, hvornår innovation bliver mere end konkrete projekter af forskellig kvalitet.
En ting fylder dog dagen i Odense Congress Center: Der er rigtig mange kvinder blandt deltagerne, og det er atypisk for et arrangement af denne slags med priser og pral.
Den første forklaring, som denoffentligesektor.dk støver op, handler om, at kvinderne dominerer innovations-området i kraft af, at megen innovation praktiseres inden for fagområder, hvor der er mange kvinder i forvejen.
”Innovation praktiseres ofte på områder, hvor der allerede er mange kvinder og kvindelige ledere, eksempelvis HR-området og socialområdet,” mener Christian Bason, der leder centraladministrationens innovations-laboratorium MindLab.
Den holder ikke, mener Helene Bækmark, der blev landskendt som lederen bag Fredericia-modellen ”længst muligt i eget liv”, og nu agerer som topchef for ældre- og handikapområdet i Odense Kommune.
”Kvinder er mere risikovillige,” siger hun til denoffentligesektor.dk i en pause fra debatten, hvor hun erkender, at innovationslederen skal være klar til at kæmpe for forandringer.
”Innovationsledelse kan godt være en enorm kamp, hvor man må gøre op med sig selv, om man vil kæmpe for forandringerne og kan skabe grobunden for dem. Hvis svaret så bliver nej, må man jo søge andre udfordringer,” siger Helene Bækmark. Det kan Christian Bason bekræfte.
”Jeg møder mange offentlige ledere, som siger, at hvis man virkelig vil innovere, så skal man være klar til at sætte sit job på spidsen. Sådan er virkeligheden derude.”

Kønsspørgsmålet
Disse betragtninger fører naturligt til spørgsmålet, om mændene står i vejen for innovationen i det offentlige. To af dagens deltagere mener ikke, innovation kun er for kvinder.
”Der er da godt nok mange piger imellem, og når jeg ser på byrådsgruppen, så er det måske også pigerne, der er mest åbne for innovation, men jeg tror egentlig mere det handler om de områder, hvor innovation fylder meget i øjeblikket,” siger Charlotte Christiansen, der er byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Assens Kommune. Hendes meddeltager, Gitte Mogensen, erkender også, at der er mange kvinder, men synes ikke man kan drage noget fra det.
”Dem vi havde med i dag var primært fra HR-afdelingen, og der er flest kvinder, men det kan man nok ikke drage noget ud fra, siger Gitte Mogensen, der for nylig kom til Assens som kommunens anden kvindelige skoleleder, og derfra blev udpeget af chefen, da skoleområdet skulle stille med en deltager i kommunens innovationsprojekt...
 

Mest Læste

Annonce