Kommunal overudligning: Borgerne i de fattige kommuner får den bedste service

01/1/70 12:00

Administrator

Desto lavere indkomster hos kommunens borgere, desto bedre service får de. Sådan er situationen nu blevet i landets kommuner. Det viser en ny undersøgelse fra tænketanken CEPOS.

Forskningschef Henrik Christoffersen forklarer, at det uventede mønster er et resultat af, at der over de senere år er sket en udjævning af de regionale forskelle i indkomster såvel som i kommunernes opgavetyngde. Yderligere er den kommunale udligning blevet skærpet. Og så betyder skattestoppet, at alle kommuner holder fast i den skatteprocent, som den nu engang har ret til at bruge, så ingen kommune kunne finde på frivilligt at sænke skatten.

”De fattige kommuner måtte tidligere holde en høj skat for at give borgerne en bare jævn service. Men efterhånden som disse kommuner har fået bedret deres økonomi både via udjævningen af indkomsterne og den øgede kommunale omfordeling, har de brugt alle pengene på at sætte deres service i vejret men veget uden om at sænke deres skat. Det er altså nu nået dertil, at jo fattigere borgerne er i en kommune, jo flere penge giver kommunen ud. Resultatet bliver derfor, at vi nærmer os en situation med regulær overudligning mellem kommunerne, hvor borgerne i de fattige kommuner får bedst service”, siger forskningschef Henrik Christoffersen, CEPOS.

”Undersøgelsens resultater viser med al tydelighed, at den kommunale udligning har taget overhånd. Den økonomiske konvergens mellem kommunerne har reduceret behovet for kommunal udligning. Trods det har politikerne løbende skruet så meget op for udligningen, at det nu har resulteret i en skævvridning, der hverken er rimelig overfor borgerne eller god for samfundsøkonomien”, påpeger forskningschef Henrik Christoffersen, CEPOS.

”Min anbefaling er derfor, at borgerne i de fattigste kommuner fremadrettet affinder sig med samme serviceniveau, som borgerne i de rigeste kommuner. På den måde kunne man reducere kommunesektorens samlede udgifter med 15 mia. kr. Og på kort sigt ville politikerne dermed kunne løse de mange udfordring for landets nuværende økonomiske situation”, foreslår Henrik Christoffersen, forskningschef i CEPOS.

Læs analysen her

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.