Kommuner har styrket hjælpen til kronikere

06/12/2011 08:25

Nick Allentoft

Kommunernes tilbud til folkesygdomme som hjerte-kar og diabetes er i stor vækst trods smalhals i kommunerne.

Støtten til borgere med kroniske sygdomme er styrket markant det seneste år i kommunerne. Det viser en kortlægning lavet for Kommunernes Landsforening af Center for Interventionsforskning.
På blot et år er antallet af kommuner med tilbud til borgere med KOL, diabetes og hjerte-kar-sygdomme steget med 20-25 procent. Nu har 96 procent af kommunerne tilbud til KOL-patienter, 85 procent til diabetikere og 67 procent til hjerte-kar-patienter.
- Og de, der ikke har tilbud, har planer om at etablere det. Vi har det indtryk, at der knokles på med det her ude i kommunerne, siger Astrid Blom, centerchef på Center for Interventionsforskning, til KL's nyhedsmagasin Momentum.
I alt lider over 1,2 millioner danskere af type 2-diabetes, KOL eller hjerte-kar-sygdomme. Kommunerne fik ansvar for en central del af forebyggelsen ved kommunalreformen. Men med mindre fokus på kronisk syge og kun få penge til opgaven.
Det har derfor mest været op til kommunerne selv at definere indsatsen for kronisk syge. Derfor er formanden for KL's Social- og Sundhedsudvalg, Rebild-borgmester Anny Winther (V), meget glad for fremgangen.
- Det er imponerende, hvad der er sket på blot et år i lyset af, at det ikke er et område, som er blevet prioriteret med penge fra statens side. Indsatsen har skullet "konkurrere" med de andre kommunale driftsområder i en tid med smalhals i alle kommuner. siger Anny Winther.
Trods fremgangen er Hjerteforeningen dog ikke imponeret, da fortsat kun to tredjedele af kommunerne har tilbud til hjertepatienter.
- Jeg synes, resultatet er sørgeligt. Isoleret set er det selvfølgelig positivt, at der er flere tilbud nu end for et år siden.
- Men dels burde alle kommuner have tilbud, dels er indholdet meget svingende fra de rigtig gode tilbud til de tilbud, hvor man nærmest bare får udleveret en balancebold, siger afdelingschef Mads Hyldgaard fra foreningen til Momentum.

Mest Læste

Annonce