Lægers omstridte betaling skal være åben

27/06/2011 11:45

Nick Allentoft

Det skal nu være muligt for alle at se, hvad den enkelte læge modtager i honorar fra medicinalindustrien.

Det skal være slut med myter om medicinalindustriens betaling af de danske læger. Nu skal der nemlig være fuld åbenhed om lægers økonomiske relation til medicinproducenterne. Sådan lyder meldingen nu for første gang fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), skriver Ugeskriftet.dk.
Alle og enhver skal altså for fremtiden have mulighed for at se præcis hvor meget lægerne modtager i honorar, når de eksempelvis holder foredrag, optræder på efteruddannelse, er advisor eller investigator.
- Jeg tror, at der er så meget mytedannelse, at det klogeste vil være fuld åbenhed. Det er sikkert sådan, at i de fleste tilfælde står beløbet i fin relation til den tid, som lægen bruger. Men er det offentligt, så undgår vi myterne, siger han.
Lægerne har aldrig før nu støttet fuld åbenhed i betaling, da det hidtil har været anset som privatlivets fred.
Men årsagen til denne pludselige åbenhed skal findes i den seneste tids mediedebat om medicinalindustriens påvirkning og lægers potentielle interessekonflikt, forklarer PLO.
- Jeg er helt sikker på, at dette vil være det rigtige tiltag for danske lægers troværdighed. Det klogeste vores stand kan gøre er at arbejde for fuld åbenhed, siger Henrik Dibbern.
Forslaget vækker glæde hos Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder (V).
- Det er en dejlig melding. Samarbejdet mellem industrien og klinikerne er vigtig, og hvis lægerne ønsker, at deres indtægter fra industrien skal være offentligt tilgængelige, så vil jeg se åbent på det, siger ministeren.
Han påpeger yderligere, at både læger og patienter har en stærk interesse i, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved lægens integritet.
- Ministeriet er i øjeblikket ved at nedsætte en arbejdsgruppe om lægernes tilknytning til industrien. Jeg vil bede arbejdsgruppen om at tage det nye forslag fra PLO's formand med i deres arbejde, siger Bertel Haarder.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce