Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Megafonmåling: Så mange danskere vil lade sig vaccinere mod coronavirus

27/12/20 9:12

Skepsis over for vaccine mod coronavirus er en reel udfordring i flere europæiske lande. En megafonmåling har vist, at det dog ikke er tilfældet i Danmark.

Danskerne modsætter sig tilsyneladende ikke at lade sig vaccinere mod coronavirus. Det skriver TV 2 ØST

En megafonmåling, der er foretaget for TV 2 og Politiken blandt 1013 respondenter viser nemlig, at omtrent otte ud af ti danskere (79 procent) er villige til at lade sig vaccinere, når det bliver muligt. 

Det gør Danmark til et af de lande i Europa, der har størst opbakning til vaccinen. Eksempelvis er der i både Tyskland (63 procent), Sverige (59 procent) og Frankrig (59 procent) en markant større andel af skeptikere og modstandere af vaccinen. 

Søs Wollesen, der er overlæge på Sjællands Universitetshospital, har behandling af patienter, der er smittet med coronavirus, som sit daglige arbejdsområde. Hun fortæller, at hun selv ser frem til at blive vaccineret inden længe. 

"Jeg tror, det kommer til at betyde meget for mange mennesker i alle aldre. At så mange danskere gerne vil have vaccine betyder, at vi kan opnå flokimmunitet, når 70-80 procent af befolkningen er immune," fortæller Søs Wollesen til TV 2. 

Ligeledes fortæller Søs Wollesen, at hun har en klar forventning om, at opbakningen til vaccinen vil stige i takt med, at folk får lov at 'se det hele an'. Det vil resultere i, at folk overgiver sig til første stik. 

"Da jeg så billederne af den første bil med vaccine, der rullede ind, kunne jeg ikke lade være med at smile stort. Det kommer til at betyde meget for rigtig mange mennesker," siger hun også til TV 2. 

Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet, har forsket i danskernes adfærd under pandemien. Han fortæller, at den generelle tillid til sundhedsmyndighederne i Danmark er afgørende for, om folk er villige til at lade sig vaccinere. 

Tidligere på måneden publicerede Michael Bang Petersen en rapport, hvori han konkluderede, at den danske velvilje er udpræget i forhold til adskillige andre steder i Europa. 

"Myndighederne står betydeligt bedre i Danmark end i vores nabolande," fortæller han, og uddyber: 

"Effektive og sikre vacciner spiller en central rolle i bekæmpelsen af covid-19, men det er ikke nok, at vi får dem på lager. Myndighederne er også afhængige af, at borgerne vil stikkes, og vaccineskepsis er en reel udfordring i alle de lande, vi har kigget på."

Desuden har megafonmålingen også vist, at der er et stort flertal danskere, der peger på, at sundhedspersonale, kronisk syge og ældre skal vaccineres først. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.