Opgør med børnenes ventetid i psykiatrien

18/11/2011 15:37

Administrator

Statsministeren i Borgen er ikke den eneste med en datter på venteliste i psykiatrien, og lige nu venter 39 % af børnene længere end de lovede to måneder. Selve udformningen af børnenes behandlingsgaranti er et af de centrale problemer. Derfor kommer BEDRE PSYKIATRI nu med et udspil til en bedre børne- og ungepsykiatri.

”Din datter kan vente 50 uger eller du kan betale regningen for et privathospital,” lyder den sørgelige nyhed, som Statsministeren får i Borgen på DR1. Sådan en nyhed er den kedelige virkelighed for forældre landet over. Danske Regioners seneste opgørelse over ventetiden i børne- og ungepsykiatrien viser, at der er 2.361 børn på venteliste, hvoraf hele 39 % venter længere end de lovede to måneder.

Ebbe Henningsen, landsformand i BEDRE PSYKIATRI, er ikke i tvivl: ”De fortsatte ventelister i børne- og ungepsykiatrien er i mine øjne nutidens største sundhedspolitiske skandale. At afsætte 20 mio. kr. fra satspuljen til hurtigere udredning er et lille skridt i den rigtige retning. Men jeg håber virkelig, at Sundhedsministerens næste skridt bliver større. Selve udformningen af børnenes behandlingsgaranti er et af de helt centrale problemer.”

Tid til en reel behandlingsgaranti
Som behandlingsgarantien er nu, skal barnets læge vurdere, at sygdommen ”akut forværres” af ventetiden, før barnet får ret til at vælge et privat behandlingstilbud. En mærkværdig udvanding af børnenes rettigheder, da psykisk sygdom altid forværres akut af ventetid, og patienter i resten af psykiatrien ikke skal udsættes for sådan en vurdering.

”Vi har hørt mange gode intentioner om ligestilling af psykiatri og somatik – men nu skal udviklingen pludseligt komme i flere skridt, fordi pengene mangler. Her er mit budskab klart: Børnene i psykiatrien har lige nu så dårlige vilkår, at de ikke kan vente en dag længere på politikernes små skridt. Derfor håber jeg, at vores udspil bliver til politisk virkelighed hurtigst muligt,” fortæller Ebbe Henningsen.

Fjern ventelisterne og støt forældrene
BEDRE PSYKIATRI’s udspil til en bedre børne- og ungepsykiatri peger i to retninger. For det første skal behandlingen i børne- og ungepsykiatrien opprioriteres markant, og det kræver flere penge og rettigheder til børnene. Desuden skal kvaliteten løftes med pakkeforløb, samlede udredningsenheder og et tæt forpligtende samarbejde mellem regioner og kommuner.

Det andet fokusområde i udspillet er en langt bedre støtte til børnenes forældre. BEDRE PSYKIATRI foreslår gratis psykologhjælp til forældrene, et stående tilbud om at deltage i samtalegrupper og en ret til nedsat arbejdstid eller orlov i pressede perioder.


BEDRE PSYKIATRI’s udspil Fjern ventelisterne og støt forældrene indeholder syv konkrete forslag. Hele udspillet kan du finde her.
 

Mest Læste

Annonce