Private firmaer løser flere offentlige opgaver i Danmark end i Sverige

15/5/12 10:50

Administrator

Danske kommuner lader oftere private firmaer tage sig af den offentlige service end svenskerne gør. Især på teknik- og miljøområdet konkurrenceudsætter de danske kommuner mere end de svenske. Det viser en ny analyse, som AKF har lavet for Udbudsrådet.

Hidtil har man ment, at Danmark kunne lære en masse af Sveriges erfaringer med at bruge private leverandører til at løse offentlige serviceopgaver. Men Danmark har faktisk flere erfaringer på feltet end Sverige. Det viser en ny, sammenlignende analyse fra AKF, Anvendt KommunalForskning.

- Vi har målt brugen af private leverandører på en mere sammenlignelig måde end tidligere og kan dokumentere, at de danske kommuner rent faktisk gør mere brug af udlicitering, frit valgsordninger og andre former for offentligt-privat samarbejde, end de svenske kommuner gør. Især på de tekniske områder er det Danmark, der har flest erfaringer, siger programchef i AKF Kurt Houlberg, som er en af forskerne bag undersøgelsen.


Hver tredje opgave løses af private

AKF’s analyse bygger på regnskabsdata fra danske og svenske kommuner på seks udvalgte serviceområder: dagtilbud, folkeskole, ældre/handicappede, udsatte børn & voksne, veje, parker og byudvikling samt redningsberedskab mv.

Analysen viser bl.a., at på vej- og parkområdet er 35 procent af opgaverne udlagt til private leverandører i Danmark. I Sverige er det 15 procent af disse opgaver, der bliver løst af private. Også når det gælder redningsberedskab og udsatte børn bliver cirka hver tredje opgave løst af private virksomheder i Danmark, mens tallene er en del lavere i Sverige.

- Hvad angår redningsberedskab har Danmark jo en lang tradition for private løsninger via samarbejder med Falck og andre selskaber. Hvad angår udsatte børn, så køber de danske kommuner bistand fra en lang række private bosteder og behandlingsinstitutioner, siger se-niorforsker i AKF Ole Helby Petersen, som er den anden af forskerne bag undersøgelsen.


Omvendt på børne- og skoleområdet

Kun på børnepasnings- og skoleområdet bruger de svenske kommuner i højere grad private leverandører end danskerne. For eksempel tager private firmaer sig af 16,7 procent af opga-verne på børnepasningsområdet i Sverige, mens det samme tal i Danmark er 10,7 procent.

- Endnu er der meget lidt dokumentation for effekten af at bruge private leverandører på bløde velfærdsområder, som fx børnepasning og ældrepleje. De få analyser, der findes, kan ikke påvise systematiske forskelle i prisen eller kvaliteten, når de private overtager opgaverne på disse områder. Det kan være en af forklaringerne på, at de danske kommuner er lidt tilbageholdende her, siger seniorforsker Ole Helby Petersen fra AKF.

Læs mere:
Kurt Houlberg og Ole Helby Petersen (2012): Indikatorer for kommunernes køb af eksterne ydelser i Danmark og Sverige

Figur 1
Privatleverandørgrad for seks serviceområder
og for servicevirksomhed i alt i 2010:

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.