Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
Indrejseforbuddet har en varighed af to år. Udlændingestyrelsen vil op til udløbet vurdere, om indrejseforbuddet skal forlænges eller ej.
Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sender sanktionslisten et tydeligt signal til hadprædikanterne, som hun kalder de religiøse forkyndere. LÆS OGSÅ Regeringens udkast til Ytringsfrihedskommission - Regeringen vil ikke acceptere, at hadprædikanter kommer til Danmark for at prædike had mod det danske samfund og for at indoktrinere andre til blandt andet at begå vold mod kvinder og børn, udbrede idéer om et kalifat og i det hele taget undergrave vores grundlæggende værdier. Derfor er jeg selvfølgelig også meget tilfreds med, at det nu bliver tydeligt for enhver, at disse personer ikke er velkomne i Danmark, siger Støjberg i en pressemeddelelse. Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik sidste år en aftale om initiativer rettet mod religiøse forkyndere. Det skete i kølvandet på TV2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret". DF's udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, mener, at sanktionslisten kunne have haft flere end seks navne til at begynde med. Men ellers er han tilfreds med listen. - Det er godt, at vi er kommet i gang, og derfor hilser Dansk Folkeparti det også velkomment, at listen over hadprædikanter er kommet på plads. Man kan sagtens argumentere for, at listen burde indeholde flere navne. Vi mener også, at EU-borgere, der udgør et problem, burde være på listen. Men det er en god begyndelse, siger Martin Henriksen. Henriksen kalder det en "bliv væk-liste"- Danmark er vist et af få lande i verden, hvis der overhovedet er andre lande, der introducerer en "bliv væk"-liste, og det har jeg det rigtig godt med. Listen er kommet, fordi Dansk Folkeparti har presset på, og vi regner med, at den stille og roligt bliver udbygget og suppleret henad vejen, siger DF'eren.
Tænketank: Skråplan Listen virker vilkårlig, mener Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia. - Jeg er med på, at der kan være god grund til ikke at give en række af de her personer opholdstilladelse. Men at sige, at folk, der har holdninger, som vi ikke bryder os om, ikke kan rejse ind i landet, er et skråplan, siger han. De seks personer er nævnt med navns nævnelse, og en af dem er amerikaneren Terry Dale Jones. Det undrer Mchangama. - Nu er der kun seks personer på listen, men en af dem er Terry Jones, en amerikansk pastor der har afbrændt koranen. Det viser, at man kan komme på, hvis man har gjort noget, der ville være et brud på blasfemiparagraffen, hvis det var gjort i Danmark. Det synes jeg, er rimeligt vidtgående og vidner om, at det kan udvikle sig i en ret vilkårlig retning. Han peger på, at man formentlig vil kunne finde personer, der har sagt eller gjort grovere ting, men som ikke er at finde på listen. - Det er mest af alt et politisk signal, for man kan ikke stoppe de her budskaber i at nå Danmark. Det kan for eksempel ske i en internetdebat over Skype. Så det er ikke denne måde, vi bekæmper islamister og religiøs ekstremisme på. Indrejseforbuddet har en varighed af to år. Udlændingestyrelsen vil op til udløbet vurdere, om indrejseforbuddet skal forlænges eller ej. FAKTA: Disse seks prædikanter har nu indrejseforbud Ordningen om indrejseforbud administreres af Udlændingestyrelsen, der "via undersøgelser i offentligt tilgængelige kilder vurderer, hvilke udlændinge der opfylder lovens betingelser for at blive optaget på listen. Listen ajourføres løbende," skriver Udlændingestyrelsen på nyidanmark.dk. En udlænding kan blive optaget på den nationale sanktionsliste, når to kriterier er opfyldt:- Hvis udlændingen i sit virke som religiøs forkynder har udvist en adfærd, der giver grund til at tro, at udlændingen vil udgøre en trussel mod den offentlige orden i Danmark.
- Der skal være en vis sandsynlighed for, at udlændingen vil indrejse i Danmark.