Slag i den danske sygehusdyne

Når det nordsjællandske ægtepar, Camilla Bøggild og Peder Ewald Hansen får udgivet deres bog På tværs, ved de godt, det er lidt lige som at slå i en stor dyne. Deres bog er et opråb til det danske sundhedsvæsen, og danner grundlag for en artikelserie på DenOffentlige, hvor vi sætter fokus på ledelse og ansvar i velfærdsdanmark.

I 2009 var Peder Ewald Hansen fra Avderød i Fredensborg Kommune en succesfuld arkitekt. Han havde godt nok haft af en banal hjerterytmeforstyrrelse gennem nogle år, men det var ikke en lidelse, der forhindrede ham i at have et godt arbejdsliv og leve i et lykkeligt ægteskab med sin kone Camilla.

En nat var der imidlertid indbrud i Peders og Camillas hus, og det skulle vise sig at vende fuldstændig op og ned på ægteparrets liv.

Peders hjerteforstyrrelse blev værre efter indbruddet, og en fejlbehandling med medicinering på Hillerød Hospital medførte en hjerneblødning, som gav Peder en hjerneskade, foruden at han fik epilepsi samt en total lammelse af venstre arm – og tabte til sidst sin erhvervsevne så meget, at han måtte lægge arkitektkarrieren på hylden i en alder af kun 61 år.

”At Peders hjerte blev dårligere af indbruddet, kan vi ikke klandre sygehusvæsenet for, men stort set alt, der derefter fulgte, var en desværre begivenhedsrig odysse gennem et system, der lavede fejl på fejl, ikke kunne kommunikere, og hvor personalet alt for ofte var stressede og overbebyrdede. Vi har følt os så frustrerede og magtesløse undervejs, at vi har været nødt til at fortælle andre om det i en bog, der – måske – kan råbe de ansvarlige op,” fortæller Camilla Bøggild om baggrunden for På tværs, som hun har skrevet om sin mands sygdomsforløb.

Små lys i mørket opvejer ikke det totale billede
Undervejs i Peder Ewald Hansens lange sygdomsforløb har der også været lys i mørket. Både Peder og Camilla har oplevet, at det danske velfærdssystem er fyldt med samvittighedsfulde mennesker, der vil borgerne det bedste, og de er sikre på, der er gjort en stor indsats for at opbygge systemer, som kan fange og forebygge fejl i behandling af patienter.

”Oven i købet ved jeg, at sygehuspersonalet har fulgt forskrifterne til punkt og prikke – og med allerhøjeste præcision og omhyggelighed – ved Peders mange akutindlæggelser, men desværre er jeg sikker på, der ikke er foretaget nogen som helst kvalitetskontrol på et eneste af de tværfaglige forløb, der er foregået omkring min mands sygdomsforløb. Og det er her, vi finder kilden til de utallige fejl, der er foregået i Peders tilfælde,” siger Camilla Bøggild og beder til, andre ikke kommer ud for samme behandling og kasten rundt i systemet, men hun tvivler.

”Jeg kan jo desværre høre lignende historier om et sygehusvæsen, der er fuldstændig ligeglad med helbredelse, ved hvert eneste middagsselskab eller i andre sammenhænge, hvor jeg taler med folk fra alle samfundslag. Kom nu, du selvbestaltede fantastiske danske velfærdssystem, dine patienter orker ikke at kæmpe mod vejrmøller længere …”

Velfærdsdanmark og ledelse
DenOffentligeSektor.dk har talt med forfatteren og hendes mand samt flere kilder i og omkring deres historie. Den kommende tid vil Camillas og Peders historie (se deres blog her) således danne udgangspunkt for en artikelserie om velfærdsdanmark. Artikelserien bliver samtidig en optakt til en konference om fremtidens offentlige lederskab, der afholdes af netværket FORUM for offentlig ledelse og styring den 14. september. Læs mere om konferencen her, og bestil bogen hos Skriveforlaget.
 

Emneord: Tilbageblik
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 20.08.11
  Godt gået!

  Som Camillas storesøster, har jeg været meget tæt på igennem hele Peders sygdomsforløb. Jeg har, som sygeplejerske og som pårørende været temmelig rystet over alle de fejl der er begået. Hvis ikke min søster havde været et intelligent, velformuleret og initiativtrigt menneske som ikke er autoritetstro, ja, så ved jeg ikke hvor Peder havde været i dag.
  Marianne Schuster

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også