Slut med ulovligt fældet træ

19/3/13 9:34

Dansk Industri

Danske virksomheder skal nu kunne minimere risikoen for, at de ikke bruger ulovligt fældet træ i deres produkter ifølge en ny tømmerforordning fra EU. Et informationssite, www.eutr.dk, giver virksomhederne værktøjer til at kunne overholde denne nye forordning.

Illegal skovhugst og handel med illegalt træ skal være slut, mener EU. Derfor kræver en ny forordning, at alle aktører, der importerer træ eller træprodukter ind på det europæiske marked, skal kunne minimere risikoen for, at træet er ulovligt fældet. Ifølge Naturstyrelsen drejer det sig om 5.500 danske virksomheder.

Mange virksomheder omfattet
- Kravet gælder for enhver virksomhed, der blot har den mindste smule træ med i deres produkter. Derfor er det et forholdsvist stort antal af danske virksomheder, som er omfattet af den nye forordning, forklarer konsulent i Træets Arbejdsgivere Mikkel Mørch.

EU’s tømmerforordning, på engelsk kaldt EU Timber Regulation eller blot EUTR, trådte i kraft per 3. marts i år og forbyder markedsføring af ulovligt fældet træ i EU. Det gælder importeret træ såvel som træ fældet i EU.

Godt at det gælder for hele EU
Tidligere var der udsigt til, at Danmark ville gå enegang med et sådant forbud. Derfor er Mikkel Mørch godt tilfreds med et forbud, der nu gælder for hele EU, så alle virksomheder i EU er stillet lige.

- For store importører af trævarer fra Kina vil den her nye forordning dog betyde, at de skal have kigget rigtig meget på deres leverandørstyring, mener Mikkel Mørch.

Belastning for mindre virksomheder
På den anden side ser han konkurrencemæssige fordele for store virksomheder ved at være tidligt ude med certificeringen.

- Det vil derimod være en belastning for mindre virksomheder. Her vil vi ikke mindst med hjemmesiden guide virksomhederne så godt som muligt med at blive certificerede, fortæller konsulenten i Træets Arbejdsgivere.

Tjekke at forordningen bliver overholdt
En bred kreds af aktører har lavet et fælles informationssite www.eutr.dk, som giver én central indgang til lovgivningen.

- Vi vil nu følge ganske tæt, at den nye forordning bliver overholdt – også i de sydlige EU-lande, og at der ikke lige pludselig dukker brodne kar op fra de kanter, slår Mikkel Mørch fast.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.