Telemedicin skal ”skræddersyes” til patienterne

Velfærd

11/04/2012 09:45

Nick Allentoft

Smartphone, iPad, bærbar PC og mange andre tekniske dimser bliver flittigt brugt af danskerne, men i nogle tilfælde er det en lavteknologisk løsning – som en skridttæller – der er den rigtige løsning for patienten, når telemedicin er i spil.

- Det er meget forskelligt, hvad der virker over for de forskellige borgergrupper, selv om mange over 65 år bruger computer, så er det vigtigt at finde den tekniske løsning, der motiverer patienten, forklarer Birthe Dinesen, der er ph.d. og forsker i telemedicin på Aalborg Universitet.

Læs også: Sundhedsvæsen med patienten i centrum 
Læs også: Telehomecare i den helt store skala i Nordjylland

Nogle gange er den mest simple løsning nemlig den bedste. Det har flere pilotprojekter i Nordjylland med KOL-patienter vist.

- I Telehomecare-projektet var patienterne meget glade for at bruge en skridttæller. Det mest avancerede for nogle af borgerne var, når der skulle skiftes batteri, så ringede de til vores ingeniører.

De fleste af KOL-patienterne brugte dog også den Telekat, de fik stillet til rådighed i projektet. Telekatten var en sort boks, der kunne tilsluttes et mobilt bredbånd eller fastnet. På den måde kunne læger overvåge blodtryk, puls, iltmætning og lungefunktion.

- Det var noget næsten alle kunne finde ud af. Enkelt ville dog ikke bruge Telekatten, da de mente, det var en ”narresut”. De forklarede, at de kendte deres krop godt nok.

De fleste af de 60 deltagerne i Telehomecare-projektet ville godt bruge Telekatten, men fem til seks personer syntes ikke at det gavnede dem at måle deres værdier.

Hjemmesygeplejersker havde det sværest med teknologien
For Birthe Dinesen var det overraskende, at det var hjemmesygeplejerskerne, der havde de største problemer med teknologien. Derfor hyrede man skuespillere fra Aalborg Teater til et arrangement.

-Vi inviterede hjemmesygeplejerskerne på rødvin, pizza og rollespil, og det var med til at løsne op, forklarer hun.

Efterfølgende blev der uddannet superbrugere, der kunne stå for oplæring.

Opgør med silo-tankegangen
En af grundtankerne med brugen af telemedicin i Region Nordjylland var at skabe sammenhæng i sundhedsindsatsen på tværs af sektorer til gavn for patienterne og at skabe en ny netværkstankegang.

- Vi udfordrede vanetænkningen hos sundhedspersonalet og hele silo-tankegangen, men det var et nødvendigt skridt, når teknologien skabte mulighed for at dele data hos lægen på sygehuset, praktiserende læge, hjemmesygeplejersken og patienten.

Hvad var statussen efter tre år med Telehomecare-projektet?

- Jeg syntes, at det lykkedes at udbrede mindsettet hos alle sundhedsgrupper og det viste sig at gøre en væsentlig forskel i patientforløbet, som blev nedbragt væsentligt.

 

Mest Læste

Annonce