Vindmølle med verdens største rotor går i drift

08/10/2012 14:44

Administrator

- 6-megawatt vindmølle kan producere elektricitet til 6.000 husstande

Den 6. oktober 2012 startede Siemens Wind Power afprøvning af sin nye 154 m rotor til sin 6-megawatt (MW) offshore vindmølle. SWT-6,0-154 møllen er udstyret med verdens længste vindmøllevinger - hvert blad er 75 meter i længden. Med en rekord rotordiameter på 154 meter, kan hver SWT-6,0-154 mølle producere 25 millioner kilowatt-timer ren strøm, og det er nok til at forsyne 6.000 husstande. Allerede i maj 2011 installerede Siemens den første prototype af sin nye 6-MW mølle, da med en 120 m rotor. Den har nu fungeret succesfuldt i over et år og har undervejs sat rekord i energiproduktion. Den serieproducerede udgave af 6-MW møllen vil have en 154 m rotor og forventes at sætte standarden inden for offshore vindindustrien.

- Begyndelsen på feltafprøvning af 154 m rotor for 6-MW er et spændende skridt i udviklingen af ​​konkurrencedygtige teknologier til de store havmølleparker i fremtiden, siger Henrik Stiesdal, teknisk direktør i Siemens Wind Power.

Han fortsætter:

- Vi har indarbejdet vores teknologiske ekspertise, opnået gennem mere end tre årtier, i udviklingen af ​​både den gearløse mølle og dens 75-meter vinge.

Ved hjælp af blandt andet Siemens gearløse Direct Drive-teknologi, er SWT-6.0 den letteste mølle i sin klasse, med en nacelle-vægt på kun 200 tons. Kombinationen af robust design og lav vægt reducerer omkostninger til såvel infrastruktur og installation som til vedligeholdelse.

- Samtidig leverer turbinen et forøget energiudbytte og giver større rentabilitet over dens livscyklus, tilføjer Stiesdal.

Siemens har udviklet SWT-6.0 specielt til de krævende forhold på havet.

- Den nye 6-megawatt vindmølle er en milepæl inden for vindenergi-teknologi. Sammenlignet med vores første 30-kilowatt vindmølle, som vi udviklede for 30 år siden, kan den nye STW-6,0-154 producere over 500 gange mere energi om året, siger Stiesdal.

Udviklingen i møllevingerne er lige så imponerende. Det første blad på 30-kilowatt vindmøllen var fem meter langt, cirka længden af ​​en minibus, mens de nye 75-meter rotorblade har en længde, der svarer til en Airbus 380, verdens største fly.

Den første Siemens 6-MW mølle blev installeret i 2011 på Høvsøre ​​test site i Danmark. På grund af højdebegrænsninger blev der på den prototype brugt en 120 m rotor. Den har nu været i drift i over et år, og har i løbet af testen sat produktionsrekorder. Den 6 MW, der er opstillet i det nye nationale testcenter ved Østerild, Danmark, er monteret med en rekordstor 154 m rotor. Denne mølle blev officielt præsenteret ved indvielsen af ​​testcentret den 6. oktober 2012.

B75-vingen, som bliver anvendt i den nye rotor, er kendetegnet ved høj stabilitet og lav vægt. Særlige aerodynamiske profiler leverer den optimale ydelse til en bred vifte af vindhastigheder. Til fremstilling af B75 bladet, anvender Siemens den patenterede IntegralBlade® proces, hvor rotorblade bliver produceret i en enkelt støbning uden limninger. En IntegralBlade® er op til 20 procent lettere end vinger fremstillet med traditionelle metoder. Rotorbladets profiler kombineret med den lave vægt medvirker til at reducere omkostningerne ved vindkraft.

Den nye SWT-6,0-154 er allerede en kommerciel succes. I juli 2012 underskrev Siemens og DONG Energy en rammeaftale om levering af 300 offshore vindmøller af denne type. Møllerne forventes at blive anvendt i projekter ud for den britiske kyst. Snart vil Siemens installere yderligere to SWT-6.0 prototyper ved den engelske havmøllepark, Gunfleet Sands.

Vindenergi er en del af Siemens miljøportefølje. I finansåret 2011 udgjorde omsætningen indenfor den samlede portefølje omkring 30 mia. €, og det gør Siemens til en af ​​verdens største leverandører af miljøvenlige teknologier. I samme periode hjalp Siemens produkter og løsninger kunder med at reducere deres CO2-udledning med næsten 320 millioner tons, svarende til de samlede årlige CO2 udslip i Berlin, Delhi, Hong Kong, Istanbul, London, New York, Singapore og Tokyo.

Mest Læste

Annonce