Nykøbing-sagen: Retskemiker punkterer sin egen forklaring om sygehusdrab

Et ekspertvidne rystede anklagemyndighedens sag mod drabstiltalt sygeplejerske. Nu forsøger han at glatte ud.

En professor i retskemi sendte for et par uger siden rystelser gennem anklagemyndighedens sag mod en drabstiltalt sygeplejerske. Der var noget, som ikke hang sammen. Noget, som talte for den tiltaltes uskyld, måtte man forstå. 

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

Mandag er retskemiker Kristian Linnet fra Københavns Universitet imidlertid tilbage i Retten i Nykøbing Falster for at forklare, at han ved sit første ophold i vidneskranken fik udtrykt en undren, som han ved nærmere eftertanke ikke står ved.

I det tidligere retsmøde undrede retskemikeren sig over, at et af sygeplejerskens påståede ofre, den 74-årige Maggi Rasmussen, tilsyneladende ikke reagerede på en modgift mod den morfin, som den tiltalte anklages for at have sprøjtet ind i patienten.

Det gav ingen mening og kunne være et udtryk for, at patienten slet ikke var forgiftet med morfin, lød den opsigtsvækkende vurdering fra Kristian Linnet.

Efterfølgende er professoren dog kommet i tanker om en mulig forklaring. Ifølge anklagemyndigheden havde patienten nemlig ikke blot fået morfin, men også Stesolid. 

- Jeg sagde, at det ikke lignede et typisk forløb med en morfinforgiftning, idet der ikke var nogen tydelig effekt af modgiften, siger Kristian Linnet. 

- Men hvis man er udsat for begge stoffer (morfin og Stesolid, red.), vil den fulde effekt af modgiften først være der, når begge stoffer (modgifter, red.) er givet, lyder forklaringen fra professoren. 

I dag afviser Kristian Linnet desuden spekulationer om, at morfinen kan være blevet sprøjtet ind i patienten, flere timer efter at den tiltalte havde afsluttet sin vagt. 

Retskemikeren påpeger i hvert fald, at der er fundet betydelige mængder af morfin i en urinprøve, der blev udtaget klokken 09 - blot to timer efter sygeplejerskens vagt.

Netop situationen omkring Maggi Rasmussen er helt central i sagen mod den 31-årige kvinde. 

En kollega til den tiltalte har nemlig fortalt, at hun tidligt om morgenen 1. marts 2015 overraskede den tiltalte, da hun stod bøjet over patienten med to store sprøjter. Kort tid efter fik den sengeliggende kvinde respirationsstop og måtte genoplives.

Ud over drabsforsøget på Maggi Rasmussen er sygeplejersken tiltalt for tre drab på andre patienter, der ligeledes var indlagt på det lokale sygehus. Hun nægter sig skyldig.

/ritzau/

 

 

Emneord: Drab på patienter, Retten i Nykøbing Falster, Nykøbing Falster Sygehus, Retssag
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også