Nykøbing-sagen: Sikkerheden haltede før medicindrab

Drabssag på Nykøbing F. Sygehus fik styrelse til at besøge mistænkt sygeplejerskes afdelinger.

Et ophold på sygehuset i Nykøbing Falster har i de seneste år været forbundet med en vis fare.

Det fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed efter at have gransket tre afdelinger, hvor en drabsdømt sygeplejerske har haft sin daglige gang.

I en ny tilsynsrapport påpeger styrelsen, at risikoen ved at lade sig indlægge langt fra har begrænset sig til de lidelser, den dømte har påført sine patienter.

Eksempelvis har der været alt for lidt styring med den medicin, som læger har tilladt sygeplejersker at give gennem såkaldte rammedelegationer. Det fortæller Anette Lykke Petri, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

- Reglerne for rammedelegation er særligt vigtige, hvis man skal vente længe på en læge. På sygehuset i Nykøbing Falster så vi, at patienterne måtte vente op til et døgn, før en læge havde tid til dem, siger enhedschefen.

- I den tid vil sygeplejerskerne have mulighed for flere gange at give patienten stærk smertestillende medicin. Medicinen kan kamuflere patientens egentlige sygdom, således at en blindtarm eller en graviditet uden for livmoderen kan nå at briste, inden en læge tilser patienten.

Det kom under retssagen frem, at en læge måtte erkende, at hun i en patients journal havde forbyttet to præparater.

- Nogle gange kan det være en ubetydelig fejl, andre gange en fatal fejl. Vi er bekymrede, både fordi nogle af fejlene er alvorlige - og fordi den slags fejl viser en dårlig kultur, hvor patienternes sikkerhed ikke bliver taget alvorligt, siger Anette Lykke Petri.

Det var i marts 2016, styrelsen inspicerede de tre afdelinger, hvor sygeplejersken Christina Hansen i årene 2012-2015 ifølge byrettens dom dræbte tre patienter og forsøgte at tage livet af en fjerde. Dommen er anket til landsretten.

Det var også alt for let for ansatte at stjæle og misbruge medicin, fordi der skete hyppige og uregistrerede udlån af medicin mellem afdelingerne, lyder kritikken.

Hertil kom, at der på sygehuset ikke var klare retningslinjer for, hvordan ansatte skulle agere, hvis de mistænkte en kollega for at skade patienter. Netop sådanne retningslinjer kunne muligvis have bremset Christina Hansen langt tidligere.

Flere kolleger har fortalt, at de ganske længe - en af dem siden 2012 - havde mistænkt den tiltalte for at overmedicinere patienter, inden hun blev anholdt.

Trods kritikken afviser Region Sjælland at have svigtet sine patienter.

Ikke desto mindre har man nu valgt at ændre en række arbejdsgange på alle regionens sygehuse. 

/ritzau/

Emneord: Retten i Nykøbing Falster, Nykøbing Falster Sygehus, Drab på patienter, Uge 32
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 11.08.16 Velfærd
  Sådan vil Tønder hjælpe udsatte børn og unge

  Efter alvorlige børnesager har Tønder Kommune nu lavet en udviklingsplan, der forpligter kommunen til at forbedre sagsbehandlingen markant. Læs her, hvad Tønder Kommune åbent forpligter sig til og hent udviklingsplanen.