Nyt borgerforslag: Kræver forbud mod omskæring af børn

Det kræver 50.000 underskrifter, hvis et borgerforslag om forbud mod omskæring skal tages op i Folketinget.

Omskæring af drenge skal være forbudt, hvis det står til organisationen Intact Denmark - Forening mod børneomskæring.

Derfor har organisationen søndag aften indgivet et borgerforslag til Folketinget, der forslår netop det.

Det fortæller Lena Nyhus, forkvinde i Intact Denmark.

- Det er meget simpelt for os. Det handler om, at man ikke skal skære i raske børn. Så derfor ønsker vi en 18-års aldersgrænse for omskæring.

- Politikerne har ikke rykket på spørgsmålet, så nu gør vi, siger hun.

Næste skridt er, at forslaget skal accepteres, og så bliver det gjort offentligt tilgængeligt på hjemmesiden borgerforslag.dk.

Dernæst skal mindst 50.000 skrive under på forslaget, for at Folketinget er forpligtet til at tage forslaget op. Det skal ske inden for 180 dage.

Lena Nyhus regner ikke med, at det bliver et problem at indsamle de mange tusind underskrifter.

- Selve underskrifterne tror vi bestemt ikke, bliver et problem. Men vi er spændt på, hvordan godkendelsesproceduren er, for vi har af gode grunde ikke aldrig prøvet det her før, siger hun.

Hvis forslaget skulle ende med at blive vedtaget, vil det ifølge forkvinden være "banebrydende".

- Så vil Danmark være foregangsland igen, når det gælder børns rettigheder.

- Det vil være meget stort og meget rørende - især for dem af vores medlemmer, som er personligt berørt og ufrivilligt omskåret, siger hun.

Det er ikke forbudt i Danmark at lade drengebørn omskære. Det er derimod strafbart at omskære piger.

Foreningens forslag går ud på, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for omskæring, hvis der ikke er en helbredsmæssig årsag til omskæringen.

Hvis det bliver accepteret af Folketingets administration, vil det være det andet borgerforslag, siden ordningen trådte i kraft onsdag.

Det første forslag kom fredag og blev stillet af de danske elev- og studenterorganisationer.

Det går ud på at afskaffe det såkaldte uddannelsesloft, også kaldet begrænsning af dobbeltuddannelse. Det forslag har søndag aften 14.500 underskrifter.

 

Emneord: Omskæring, Omskæring af drengebørn, Borgerforslag, Religion
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet