Nyt borgerforslag: Kræver forbud mod omskæring af børn

Det kræver 50.000 underskrifter, hvis et borgerforslag om forbud mod omskæring skal tages op i Folketinget.

Omskæring af drenge skal være forbudt, hvis det står til organisationen Intact Denmark - Forening mod børneomskæring.

Derfor har organisationen søndag aften indgivet et borgerforslag til Folketinget, der forslår netop det.

Det fortæller Lena Nyhus, forkvinde i Intact Denmark.

- Det er meget simpelt for os. Det handler om, at man ikke skal skære i raske børn. Så derfor ønsker vi en 18-års aldersgrænse for omskæring.

- Politikerne har ikke rykket på spørgsmålet, så nu gør vi, siger hun.

Næste skridt er, at forslaget skal accepteres, og så bliver det gjort offentligt tilgængeligt på hjemmesiden borgerforslag.dk.

Dernæst skal mindst 50.000 skrive under på forslaget, for at Folketinget er forpligtet til at tage forslaget op. Det skal ske inden for 180 dage.

Lena Nyhus regner ikke med, at det bliver et problem at indsamle de mange tusind underskrifter.

- Selve underskrifterne tror vi bestemt ikke, bliver et problem. Men vi er spændt på, hvordan godkendelsesproceduren er, for vi har af gode grunde ikke aldrig prøvet det her før, siger hun.

Hvis forslaget skulle ende med at blive vedtaget, vil det ifølge forkvinden være "banebrydende".

- Så vil Danmark være foregangsland igen, når det gælder børns rettigheder.

- Det vil være meget stort og meget rørende - især for dem af vores medlemmer, som er personligt berørt og ufrivilligt omskåret, siger hun.

Det er ikke forbudt i Danmark at lade drengebørn omskære. Det er derimod strafbart at omskære piger.

Foreningens forslag går ud på, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for omskæring, hvis der ikke er en helbredsmæssig årsag til omskæringen.

Hvis det bliver accepteret af Folketingets administration, vil det være det andet borgerforslag, siden ordningen trådte i kraft onsdag.

Det første forslag kom fredag og blev stillet af de danske elev- og studenterorganisationer.

Det går ud på at afskaffe det såkaldte uddannelsesloft, også kaldet begrænsning af dobbeltuddannelse. Det forslag har søndag aften 14.500 underskrifter.

 

Emneord: Omskæring, Omskæring af drengebørn, Borgerforslag, Religion
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 13.05.20 Politik
  COVID-19: Så mange selvstændige har fået hjælp

  Nye tal viser, at der er sendt cirka 45.000 udbetalinger afsted under ordningen til selvstændige og freelancere. I alt er over 3 mia. kr. udbetalt under ordningen.

 • 24.04.20 Politik
  Nordisk Råd i brev til statsministrene: Vi skal samarbejde mere i krisetider

  Nordisk Råds Præsidium har sendt et brev til de nordiske statsministre i anledning af coronapandemien. I brevet opfordres regeringerne i Norden til at samarbejde mere i kampen mod coronavirus og i krisetider generelt. Præsidiet foreslår blandt andet, at der oprettes en uafhængig nordisk kriseberedskabskommission.

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet