Nyt udvalg skal sætte stopper for nødløgne

Ledelse

19/11/2014 10:06

Nick Allentoft

Et nyt udvalg skal fjerne muligheden for nødløgne. Et nyt organ i Folketinget kan også komme på tale.

Det skal ikke være muligt for ministre og embedsmænd at give såkaldte nødløgne til Folketinget, uden at det kan få juridiske konsekvenser.

Det fastslår justitsminister Mette Frederiksen, der vil nedsætte et ekspertudvalg, som skal fjerne begrebet fra dansk retspraksis.

Det meddeler hun efter et møde med Folketingets Retsudvalg onsdag morgen.

- Vi er enige om at nedsætte et udvalg, der får to opgaver: for det første at sikre, at der ikke er nødløgne i dansk retspraksis, og at der ikke er nogen, der kommer til at benytte sig af det igen, siger hun.

- For det andet skal udvalget afdække, om der er behov for et nyt organ i Folketinget, der kan sikre, at en regering kan videregive oplysninger om sikkerhedsspørgsmål, siger justitsministeren.

Udvalget, der skal komme med sine betragtninger til foråret, er blevet til på baggrund af sagen om den såkaldte nødløgn, som Justitsministeriets top og daværende justitsminister Morten Bødskov (S) strikkede sammen for at forhindre Folketingets retsudvalg i at besøge Christiania tilbage i februar 2012.

Både Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er med på at sætte nødløgns-udvalget i søen, men flere ønsker alligevel at komme dybere ned i sagen.

- I Venstre har vi det sådan, at vi vil gerne kigge tilbage og se, om der var en reel trussel mod Folketingets retsudvalg, og det vil vi gå videre med. Men det, vi er kommet videre med, er det her udvalg, og det er vi stort set enige om, siger partiets retsordfører Karsten Lauritzen.

Fra Enhedslistens side bakker man også op om udvalget, omend det ifølge partiets retsordfører Pernille Skipper er en noget omstændelig proces.

- Vi mener sådan set, at det er relativt nemt at komme af med nødløgnen ved at ændre i ministeransvarlighedsloven. Så det er mystisk, at vi har brugt så lang tid på at komme her til, men et skridt videre er et skridt videre, så det bakker vi selvfølgelig op om, siger hun.

Hos Dansk Folkeparti kan man også få armene ned over nedsættelsen af udvalget:

- Det er jo ikke en løsning i sig selv. Det grundlæggende er, at Folketinget blev præsenteret for en løgn, og vi må have at vide, under hvilke omstændigheder det er foregået, siger retsordfører Peter Skaarup.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce