Obama slukker Putins håb for Syrien

Politik

29/09/2015 09:00

Nick Allentoft

For første gang i to år mødtes to af verdens mægtigste præsidenter. Øverst stod Syriens fremtid. Obama afviser Putins krav om et samarbejde med Assad.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er en tyran. Styret i Damaskus "kaster tøndebomber og slagter børn", og derfor er det udelukket at samarbejde med ham om fred.

Barack Obama var klar i mælet, da han i sin tale mandag i FN's Generalforsamling lagde afstand til at støtte den syriske regering i kampen mod Islamisk Stat, sådan som Ruslands præsident, Vladimir Putin, ønsker.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Og selv om den amerikanske præsident stadig lod en dør stå på klem med en tilføjelse om, at USA er klar til at samarbejde med alle lande, herunder Rusland og Iran, så går udtalelsen direkte på tværs af Putins planer.

Han har optrappet den russiske tilstedeværelse i Syrien massivt. Taler satellitbilleder sandt, så har Rusland mindst 28 kampfly, 26 kamphelikoptere og 2000 mand ved en russisk militærbase i det nordvestlige Syrien.

Oprustningen er udtryk for, at Rusland ønsker at tage teten i løsningen af verdens aktuelt største konflikt, og det skal ske i en front mod IS anført af Iran, Irak og den syriske regering.

Men det er udelukket, fastslog Obama.

- Vi må se i øjnene, at man ikke kan vende tilbage til status quo før krigen efter så store blodsudgydelser og en massakre som denne, sagde han.

Kort efter gik Putin på talerstolen. Han kaldte det "en enorm fejl ikke at samarbejde med styret i Syrien om at bekæmpe terror".

Han kritiserede de lande, anført af USA, som med militære indgreb har skabt uro i Mellemøsten og Nordafrika. Det har ført til "anarkistiske stater" befolket af "terrorister".

- Jeg kan ikke lade være at spørge dem, der har skabt denne situation. Men jeg frygter, at ingen vil besvare mit spørgsmål, sagde Putin.

Bemærkningen faldt inden de to præsidenter senere mandag skulle mødes til fælles drøftelser. Det første møde i to år efter krisen i Ukraine og Ruslands annektering af Krimhalvøen.

Men det er afgørende med enighed, for ifølge FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sidder fem lande med nøglen til løsningen på den fire år lange konflikt, nemlig USA, Rusland, Iran, Tyrkiet og Saudi-Arabien.

- Men vi kan ikke forvente, at der sker fremskridt, så længe ingen er villige til at gå på kompromis, siger Ban Ki-moon.

Han åbnede generalforsamlingen med en opsang til Europa for ikke i tilstrækkelig grad at hjælpe de mange flygtninge, der i øjeblikket søger ophold på kontinentet.

- Jeg opfordrer Europa til at gøre mere. Efter Anden Verdenskrig var det Europa, som havde brug for verdens hjælp, sagde Ban Ki-moon, der sender en appel om flere penge til FN's hjælpeorganisationer.

- Verden har spildt milliarder på våben, siger generalsekretæren og stiller spørgsmålet:

- Hvorfor er det nemmere at finde penge til ødelæggelse af mennesker og kloden, end til at beskytte dem?

Ifølge vestlige magter er Assads militær ansvarlig for langt størstedelen af de 240.000 mennesker, der er blevet dræbt i løbet borgerkrigen, der er gået ind i sit femte år.

Samtidig er millioner drevet på flugt internt i Syrien. Fire millioner er flygtet ud af landet, de fleste til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkiet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce