Gangene er tomme, når politikerne skal svare på behovet for at øge støtten til partierne med tocifret millionbeløb.

Øgede partistøtten med millionbeløb i ly af regeringsdannelse: Nu vil de ikke forsvare beslutningen

Venstre og Socialdemokratiet er tavse i sag, hvor de i lynmanøvre gav 52 millioner til partierne på Christiansborg.

Et flertal i Folketinget har bevilget 52 millioner kroner mere til partierne. Pengene skal bruges til at hyre konsulenter til det parlamentariske arbejde. 

Socialdemokratiet og Venstre vil som de eneste partier bag aftalen ikke lade sig interviewe om aftalen, og det møder nu kraftig kritik, skriver Berlingske onsdag.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, kaldte det i sidste uge for et "voldsomt og overraskende" beløb og for en unødvendig aftale, der puster til politikerleden.

Mens al opmærksomhed var rettet mod regeringsdannelsen i november sidste år, kom det - dagen før den nye VLAK-regering var en realitet - pludselig frem, at et politisk flertal var blevet enige om at hæve støtten til Folketingets partier med 40 procent.


Fra 1. januar har partierne derfor kunnet fordele 52 millioner kroner ekstra mellem sig hvert år. 

Begrundelsen lyder i lovforslaget, at partierne har brug for at kunne købe mere ekspertise for at kunne udføre deres parlamentariske arbejde.

Men i en uge har gruppeformændene for de to partier, Henrik Sass Larsen (S) og Søren Gade (V), afvist at lade sig interviewe om sagen. I stedet henviser de til skriftlige svar. Og det møder kritik. 

Berlingske spurgte onsdag i sidste uge, om partierne ville stille op til interview, men begge partier afviste og sendte i stedet et kort skriftligt citat. 

Det møder kritik fra flere fronter, at de to partier ikke vil forklare danskerne, hvorfor de har bevilget sig selv flere penge.

- Det er problematisk, for de er krumtappen i al lovgivning, hvor man rører ved politikernes vilkår. Det er svært at forestille sig, at man ændrer de her regler, uden at både Socialdemokratiet og Venstre er med. Derfor synes jeg også, der påhviler dem et ansvar for at forklare sig, siger Roger Buch, forsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Professor ved Københavns Universitet Christian Kock forsker i politisk debat. Han er ligeledes kritisk.

- Politikerne skal have lov til at sige nej og tænke sig om, men i en sag, hvor man bruger skatteborgernes penge på sig selv, er det svagt og for dårligt, at man ikke vil stille op og forsvare det, siger han.

/ritzau/

Emneord: Partistøtte, Folketinget, Offentlig støtte, Venstre, Søren Gade, Socialdemokraterne, Henrik Sass Larsen, Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, Fuldtidspolitikere, Politikerlede, 290317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.