Økonom: Dansk økonomi er langsomt på vej ud af krisen

Politik

27/09/2013 11:30

Det lysner for Danmarks økonomi. Industrien er mest optimistisk, mens byggeriet ser noget mørkere på fremtiden

Langsomt, men sikkert, ser det nu ud til, at den økonomiske krise i Danmark letter.

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal for erhvervstilliden i Danmark, og generelt tegner dagens tal et billede af et erhvervsliv i fremgang.

I september steg erhvervstilliden således både i industrien og serviceerhvervene ganske kraftigt. I industrien steg konjunkturbarometeret fra to til seks, og det er det højeste niveau i over et år.

- Bedringen i industrien skal ses i lyset af den økonomiske bedring, som vi har set på vores vigtigste eksportmarkeder i Europa.

- Det er særligt produktionsforventninger, som steg, mens ordresituationen ikke blev forbedret, siger cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank, i en kommentar.

Produktionsforventningerne er generelt svingende, men trods det er der fremgang.

Månedstal er dog behæftet med en stor grad af usikkerhed.

- Man skal derfor ikke finde den store klaphat frem udelukkende som følge af dagens tal, siger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen, Sydbank.

- Samlet er dagens tal dog endnu et vidnesbyrd om, at bunden kan være nået for dansk økonomi, og at væksten er på vej tilbage, siger han i en kommentar.

Det er ikke kun industrien, som ser lysere på fremtiden. Også i serviceerhvervene og detailsalget er der stigende optimisme.

Ifølge Danmarks Statistik forventer virksomheder, der repræsenterer 20 procent af beskæftigelsen, at omsætningen vil øges over de kommende tre måneder, mens otte procent forventer, at den vil falde.

Konjunkturbarometret er steget til fire fra minus en i august.

- Det ser ud til, at det især er stigende optimisme omkring den fremtidige omsætning, som har fået serviceerhvervene til at se positivt på fremtiden, siger økonom Jens Nærvig Pedersen, Danske Bank, i en kommentar.

Optimismen strækker sig heller ikke ind i byggeriet endnu.

Ifølge Danmarks Statistik er indikatoren minus 16 mod minus 15 i august.

Niveauet for konjunkturindikatoren har ligget på et relativt stabilt niveau siden 2011.

- Det sker på trods tiltag fra regeringens siden om BoligJobplan, som, vi ellers kunne forvente, ville sparke lidt gang i aktiviteten. Men vi må konstatere med dagens tal, at vi fortsat mangler at se effekten, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund, BRFkredit.

Hun mener, at der formentlig vil gå nogen tid, før man vil se en spirende optimisme.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce