Økonomer: Regeringen er på vej mod tredje vækstnedtur

Regeringen ser for optimistisk på væksten i den danske økonomi, lyder det fra brancheøkonomer.

Regeringen kan være på vej mod tredje vækstnedjustering for dansk økonomi, siden finansminister Claus Hjort Frederiksen og resten af Venstre-regeringen overtog styringen.

Torsdag har regeringen fremlagt Økonomisk Redegørelse med en lille nedjustering af skønnet for vækst i BNP for 2015 fra 1,5 til 1,4 procent, hvilket er regeringens anden nedjustering. Men prognosen for 2016 er for optimistisk, lyder det fra flere økonomer.

Læs også: Hjort bebuder stram finanspolitik så længe øjet rækker

- Det kræver således en mærkbar acceleration i aktiviteten over de kommende kvartaler, hvis regeringen skal nå i mål med sit skøn for BNP-væksten i 2016 på 1,9 procent. Regeringens prognose må da også siges at være til den positive side.

Det skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit Markets, i en kommentar.

- Vi forventer til sammenligning en mere moderat BNP-vækst på 1,4 procent i 2016. Der er med andre ord en reel risiko for, at regeringen i maj kommer til at præsentere sin tredje vækstnedjustering ud af tre mulige, lyder det.

Samme besked kommer fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

- En vækst på 1,9 procent næste år forudsætter et ganske positivt forløb i dansk økonomi over de kommende kvartaler, skriver han i en kommentar. 

- Med udgangspunkt i de seneste nøgletal tør vi bestemt ikke være så optimistiske på dansk økonomis vegne - vi venter således en vækst tættere på 1,5 procent end 2,0 procent næste år, lyder det.

Også i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv kalder man regeringens vækstskøn for optimistisk.

- Men selv om opsvinget er ved at være selvkørende, har vi over de seneste år gang på gang set, at væksten har skuffet. 

- Der er ofte dukket negative overraskelser op, så man skal passe på med ikke at sælge skindet, før bjørnen er skudt, skriver Jens Hjarsbech, økonom i Dansk Erhverv.

Han vurderer, at både skønnet for 2016 og 2017 er til den høje side.

Den tidligere SR-regering skønnede en vækst i dansk BNP på 1,7 procent for 2015. Det skøn nedjusterede V-regeringen i forbindelse med Økonomisk Redegørelse i august til 1,5 procent.

/ritzau/

Emneord: Vækstskøn, Claus Hjort Frederiksen, Finansministeriet, Offentlig vækst, Økonomisk opsving, Økonomisk Redegørelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også