Ønskede 2 mia kr men fik en halv: Regionsformand tilfreds med økonomiaftale

Regeringens produktivitetskrav på to procent eksisterer fortsat. "Vi kan drive et godt sundhedsvæsen," siger Bent Hansen.

Der er indgået en aftale om regionernes økonomi næste år.

Økonomiaftalerne

Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.

Det fortæller parterne efter at være nået til enighed i Finansministeriet tirsdag aften.

- Det er en rigtig god aftale, vi har lavet med Danske Regioner. Jeg er glad for, at det har været muligt at løse en lang række af de udfordringer, som vi har på sundhedsområdet, siger finansminister Kristian Jensen (V).
 
Aftalen betyder, at regeringens krav om en produktivitetsstigning på to procent står ved magt.
 
Til gengæld får regionerne 500 millioner kroner ekstra til et løft af sundhedsområdet, ligesom der er afsat penge til ekstra pladser på psykiatriområdet. 
 
Og det er Bent Hansen (S), som er formand for Danske Regioner, godt tilfreds med, selv om han inden forhandlingerne stillede krav om 2,1 milliarder kroner ekstra.
 
- Det har været en sej kamp, og når man går ind i sådanne forhandlinger, har man altid høje ambitioner. Men vi er tilfredse med det niveau, vi ender på. Vi tror, at vi kan drive et rigtigt godt sundhedsvæsen for de penge næste år, siger han.

Ud over ovennævnte skal der på anlægssiden investeres syv milliarder kroner i sundhedsvæsnet, og de penge skal blandt andet bruges på byggeriet af de nye supersygehuse. 

Derudover er det aftalt, at man skal foretage en analyse af styringen på sundhedsområdet for at blive klogere på, hvad der virker og ikke virker.
 
På samme måde skal man finde ud af, hvordan man kan mindske bureaukratiet på sundhedsområdet, ligesom der skal findes tværgående løsninger til gavn for borgere og virksomheder.
 
Dette arbejde skal være færdigt til foråret, så konklusionerne kan bruges i økonomiforhandlingerne mellem regeringen og regionerne næste år.
 
 
FAKTA: Sådan virker produktivitetskravet til sygehusene
De offentlige sygehuse har siden 2000'erne været underlagt et årligt produktivitetskrav. Det betyder, at de hvert år skal levere en større aktivitet - flere behandlinger og undersøgelser - for de samme penge.
 
Tirsdag landede Danske Regioner en ny aftale om regionernes økonomi næste år, hvor produktivitetskravet igen var en del af præmissen for regionernes budgetter.
 
* Kravet om højere produktivitet har været indskrevet i de årlige økonomiaftaler mellem Danske Regioner og regeringen, som et flertal i Folketingets Finansudvalg har stemt for.
* Frem til 2006 var produktivitetskravet på 1,5 procent om året.
* Fra 2007 steg det til 2 procent om året.
* I kroner betyder et produktivitetskrav på 2 procent, at sygehusene i år skal levere en produktionsværdi på cirka 1,3 milliarder kroner mere end sidste år.
* På det private område har der været en produktivitetsfremgang på i snit 0,8 procent om året.
 
Kilder: FOA og Dansk Regioner.
/ritzau/
 
Emneord: Økonomiaftale, Dansk Regioner, Finansministeriet, Kristian Jensen, Bent Hansen, Produktivitetsudvikling, Sundhedsvæsnet, Sundhedsomkostninger, Sundhedsområdet, Psykiatrien
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 30.04.19 Infrastruktur
  Ny opgørelse: 5.500 statslige arbejdspladser er nu flyttet

  Mere end 5.500 statslige arbejdspladser er nu etableret uden for eller flyttet fra Københavnsområdet til andre dele af landet. Det viser en ny statusopgørelse fra regeringen.

 • 25.04.19 Politik
  Nu er kommunernes regnskaber kommet: Ministre sure over aftalebrud

  Ministre tager hårde ord i brug efter kommunernes regnskaber viser over 10 procent i overforbrug på anlægsinvesteringer. Den ti gange større serviceramme er dog overholdt. KL indkaldes til "alvorlig samtale".