Offentlig ansat fik dobbelt så meget i løn som statsministeren

Tilsyneladende var Statens Serum Institut ikke meget for at udlevere løninformationer om en af sine afdelingschefer. En særdeles lukrativ bonusaftale sendte vedkommende op blandt den absolutte lønelite i det offentlige system.

Det er det undersøgende medie Journalista, der har bedt om indsigt i lønforholdene hos Statens Serum Institut og dermed kan afsløre, at en af deres afdelingschefer kunne hæve tæt på 3,5 millioner kroner i løn i 2015. 

Det svimlende lønniveau tilhører Peter Lavætz Andersen, der indtil 2019 havde var ansat som afdelingschef hos Statens Serum Institut. Som en del af sin ansættelse havde forskeren sikret sig en andel af den indtjening, hans opfindelser eller videreudviklinger ville indbringe Statens Serum Instut. Det viste sig at være en særdeles lukrativ aftale.

Det var ikke kun i 2015, Peter Lavætz Andersen kunne sætte en stor check ind på sin bankbog. Også i 2016, 2017 og 2018 gav bonusaftalen et millionudbytte. Hvert år kunne afdelingschefen hæve tæt på tre millioner kroner i samlet hyre. 

Ifølge Journalista.dk krævede det både rykkere og indgivelse af en klagesag, før mediet fik Statens Serum Institut til at udlevere lønoplysninger på forskeren.

Peter Lavætz Andersens særaftaler har tidligere været kritiseret, og Kammeradvokaten har før anbefalet, at der skulle indledes en tjenestemandssag mod Peter Lavætz Andersen i forbindelse med ansøgningen om patent af en opfindelse (HIV-patentet) og forhandlingerne om en licensaftale med Serum Institute of India.

Ifølge oplysninger fra Berlingske kunne Peter Lawætz Andersens særaftaler potentielt sikre topforskeren en indtjening på op mod flere hundrede mio. kroner i fremtiden. Disse særaftaler har indtil nu indbragt forskeren 18,5 mio. kroner.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.