Offentlig topleder: "En drift presset i bund skaber et forfærdeligt miljø for innovation"

Behovene for radikale klimaløsninger tårner sig op, mens innovationsarbejdet taber flyvehøjde i en presset drift. Sådan lyder det fra 24 offentlige topledere i en ny analyse fra COI og BETA.

Innovationsarbejdet i den offentlige sektor er blevet en del af hverdagen og er rykket tættere på driften.

Men det betyder, at innovationskraften samtidig risikerer at blive udsultet, fordi driften ofte er så presset, at fokus alene er på at få hverdagen til at hænge sammen.

Sådan lyder det fra 24 offentlige topledere i en ny analyse, som Udviklingsbureauet BETA har lavet for COI.

Skaber et forfærdeligt miljø

I analysen 'Radikale løsninger søges – analyse af offentlige toplederes innovationsdagsorden' peger de offentlige topledere på, at der ofte kun bliver rum til små forbedringer af det eksisterende – ikke til de nye, radikale løsninger, der er brug for:

"En drift, der er presset i bund, skaber et forfærdeligt miljø for innovation. Det er der behov for at få kigget på," siger Stefan Hermann, rektor på Københavns Professionshøjskole, som er en af de topledere, der har deltaget i analysen.

Toplederne understreger, at de ser store opgave som bl.a. klimadagsordenen som en bunden innovationsopgave, som netop kalder på radikale løsninger. Men samtidig efterlyser toplederne værktøjer og viden til at kunne løfte ansvaret:

Hvordan leder vi grøn omstilling?

"Hvordan kan vi som topledelse lede den grønne omstilling? Vi er gode til bæredygtig ledelse, men vi er ikke ret gode til ledelse af bæredygtighed. Vi kan ikke åbne avisen uden, at der er nye krav til kommunen. Vi skal købe elbiler, vi skal bruge mindre plastik, vi skal sortere bedre. Men hvordan leder vi den proces?" spørger Niels Nybye Ågesen, kommunaldirektør i Vejle Kommune og formand for Kommunaldirektørforeningen (KOMDIR).

Centerleder i COI Pia Gjellerup glæder sig over at se bekræftet, at innovationsdagsordenen er modnet stærkt hos de offentlige topledere, der i dag har integreret innovation i driften i deres organisationer. Men den nye analyse er både frydefuld og smertelig at læse, pointerer hun:

Topledelsen skal tage fat

"Trusler og muligheder rykker sig hele tiden – tænk bare på klimaforandringerne og coronakrisen, hvor hele samfund skal gennem enorme omvæltninger. Her er der i den grad brug for, at topledelsen selv er meget tæt på innovationsopgaven. Det er ikke de dagligdags innovationer, der kan løse disse enorme opgaver. De kræver også mere radikale innovationer. Radikal innovation kræver en tydeligt tilstedeværende topledelse – uden en dedikeret topledelse sker det ikke," siger Pia Gjellerup.

Og det ved toplederne også godt, vurderer Pia Gjellerup:

"De skarpeste folk på broen ved udmærket, at de lige om lidt får ansvar for at føre en grøn omstilling ud i livet i et enormt højt tempo, hvis de politiske mål skal nås. Men mange topledere aner endnu kun suget fra dybden af de kløfter, de skal vove at springe over for at nå de radikale løsninger på den anden side."

SMERTENSBØRN OG LYSPUNKTER I INNOVATIONSARBEJDET

Analysen fremhæver seks vigtige pointer, som er centrale for offentlige organisationer at forholde sig til. Tre negative og tre positive:

#1 Innovationsarbejdet taber flyvehøjde i en presset drift

#2 Styringslogikken hæmmer innovationsarbejdet

#3 Spredningen af gode løsninger halter stadig

#4 Klimadagsordenen er en bunden innovationsopgave

#5 Teknologi og digitalisering fremmer innovation

#6 De store udfordringer skal løses med innovation i samarbejde

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion

  Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.

 • 22.01.21 Bæredygtighed
  Vi skal i gang med energiøerne nu

  Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud.

 • 21.01.21 Bæredygtighed
  Internationale eksperter: Danmark har et "unikt system"

  Miljøminister Lea Wermelin gør status over de tre tiltag hun iværksatte på baggrund af kritik af sprøjtemiddelområdet i perioden 2011-2018 fra Rigsrevisionen. Fejl og mangler i Miljøstyrelsen er blevet udbedret, og internationale eksperter har set på det danske system. Flere tiltag igangsættes for at gøre beskyttelsen af vores grundvand endnu bedre.

 • 14.01.21 Bæredygtighed
  EU bør forbyde gruppe af problematiske stoffer

  Som den første industriorganisation støtter DI, at EU forbyder grupper af kemiske stoffer, hvis de er skadelige for mennesker og miljø. I dag bliver stofferne vurderet enkeltvist, inden de bliver forbudt, og det tager årevis per stof.

 • 13.01.21 Bæredygtighed
  Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs

  Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.