OK18-overblik: Stat og kommuner afviser delaftaler

Forhandlingerne på det kommunale og statslige område fortsætter efter en delaftale er indgået på regionernes område.

Den delaftale, som natten til onsdag er indgået for LO-forbund og socialrådgivere på det regionale område, kommer ikke til at blive kopieret af staten. 

Det konstaterer chefforhandleren for lønmodtagerne på statens område, Flemming Vinther.

- Som jeg forstår den aftale, så er det ikke en løsning for os på statens område, siger han. 

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Den indgåede aftale på regionernes område sikrer blandt andet en lønstigning på 8,1 procent. Men den pæne lønstigning er ikke nok for statens forhandler. 

- Vi gik ind med tre krav: Det var en overenskomstmæssig sikring af spisepausen - det er ikke det, der ligger i den aftale fra i nat, siger Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og Hærens Konstabel- og Korporalforening.

- Så er det en sikring af, at undervisningsgrupperne får en arbejdstidsaftale og ikke skal være reguleret af en lov. Det er heller ikke løst i nat, for der er stort set ikke undervisere på det regionale område, siger han og nævner lønstigninger som sidste krav. 

Ifølge Vinther er den forhandlede lønstigning på 8,1 procent en, som han godt vil anbefale sine medlemmer. 

Men knasterne omkring arbejdstid og den betalte spisepause løses, hvis en aftale skal på plads, før han indgår forlig. 

- Vi har hele tiden sagt, at vi skal have alle tre elementer med hjem. Derfor er arbejdet ikke slut, der hvor jeg forhandler, siger han. 

Han må samtidig konstatere, at musketereden, som har været indgået mellem lønmodtagerne, nu er delvist brudt. 

- Der er nogle kolleger, der i nat har vurderet, at det, der ligger på bordet, er godt nok. Det må de stå til regnskab for over for deres medlemmer. 

- Det er jo i hvert fald ikke en løsning for alle, må vi konstatere. Og i hvert fald ikke for os i staten, siger han.

Hovedorganisationen FTF's formand, Bente Sorgenfrey, kalder det trist, at det er lykkedes arbejdsgiverne at splitte de faglige organisationer.

- Det er trist, at det lykkedes arbejdsgiverne at splitte de faglige organisationer, og at vi dermed ikke opnår #EnLøsningForAlle i Forligsinstitutionen om OK18. Arbejdsgiverne ville ikke overenskomstsikre spisepausen, skriver hun.

Arbejdsgiverne går efter samlet aftale i kommuner

Topforhandlerne for de kommunalt ansatte mødes onsdag formiddag.
 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Men nattens forlig og dermed splittelse blandt fagforeningerne får ikke arbejdsgivernes topforhandler til at gå efter en lignende model i kommunerne. 

- Det betyder ikke noget for vores forhandlinger. Vi går til forhandlingerne med det udgangspunkt, at alle skal med, siger topforhandler Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg.

- Det er godt i det omfang, at det lægger pres på nogen. Men jeg går ikke ind i Forligsinstitutionen med en splittelsesdagsorden. 

- Jeg går ind med en samlingsdagsorden om, at vi skal have samlet alle de kommunale medarbejdere i en aftale, hvor de kan se sig selv i, og som gør, at vi også kan drive kommuner, når det her er overstået, siger han.

Med nattens forlig er der aftaler for i omegnen af 40.000 ud af de i alt 120.000 ansatte i regionerne. 

LO-forbundene FOA, HK Kommunal, 3F, Socialpædagogerne, Dansk Metal, de øvrige håndværkerorganisationer og Teknisk Landsforbund samt Dansk Socialrådgiverforening har skrevet under på aftalen. 

Resten af forbundene under FTF og Akademikerne har indtil videre sagt nej.

- Vi bokser videre med alle tre temaer. Lærernes arbejdstid, spisepausen og løn, siger Michael Ziegler, som understreger, at løn og spisepause er de mindste knaster på det kommunale område.

Om han kan sige ja på kommunernes vegne til de vilkår, der er i regionernes aftale, siger han:

- Jeg skal lige have lov at læse de præcise vilkår. Men med lønnen er det som regel sådan, at der sker en oversættelse fra det ene område til det andet. 

- Så mon ikke, at lønnen er i nærheden af det, man har aftalt på det regionale område, når vi forhåbentligt lander en aftale på et tidspunkt, siger Michael Ziegler.

/ritzau/

 

Emneord: 250418, OK18, Offentlige overenskomster, Flemming Vinther, Michael Ziegler, Lizette Risgaard, LO
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 24.04.18 Velfærd
  Kommune sparer millioner på kontrol af sociale ydelser

  17,9 millioner kroner er hvad Roskilde Kommune i 2017 har sparet ved at gennemgå alle kommunens udbetalinger af sociale ydelser. Roskilde Kommune har dermed fået millioner tilbage i kommunekassen, som eller ville være blevet udbetalt uretsmæssigt

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen