Ole Pass: Christiansborg mangler respekt for det sociale arbejde

Christiansborg-politikerne stiller ifølge Ole Pass nogle krav på det sociale område og arbejdsmarkedsområdet, som kommunerne ikke har en kinamands chance for at leve op til.

Kommunerne og de offentligt ansatte, som arbejder med ledige og socialt udsatte, bliver ramt af en urimelig kritik fra politikerne på Christiansborg. De folkevalgte mangler simpelthen forståelse for socialt arbejde.

Det siger socialchef i Rødovre kommune igennem et kvart århundrede, Ole Pass, i et interview med Ugebrevet A4. Han er blandt de mest toneangivende embedsmænd på det socialpolitiske område gennem flere årtier.

LÆS OGSÅ: Op mod 50.000 risikerer støtte efter ny regel

Ole Pass mener, at politikerne skubber ansvaret for fejlslagen lovgivning fra sig – eksempelvis gennem kritik af jobcentrene.


- Man forklarer stort set alle problemer på arbejdsmarkedsområdet med, hvor godt eller skidt jobcentrene fungerer. Det mener jeg er at skyde ved siden af. Man skulle hellere diskutere, hvorfor vi ikke har udviklet de arbejdspladser, der har været mulighed for. I stedet gør man socialområdet til årsagen til problemerne, siger Ole Pass.

LÆS OGSÅ: Ti års indsats har ikke hjulpet anbragte børn

- Vi kan kvalificere folk til job, der er der, men vi kan ikke skabe job, der ikke er der. Job skabes ikke i jobcentre – de skabes ude i samfundet. Og når det store problem gennem mange år på arbejdsmarkedet har været, at der ikke er de nødvendige job, nytter det ikke, at man begynder at regulere på sikkerhedsnettet i stedet for årsagerne til, at folk falder ned og skal gribes i sikkerhedsnettet, siger han.


Kritikken kommer ikke fra hvem som helst: Udover at have fejret 25 års jubilæum som Rødovre Kommunes social- og sundhedsdirektør har han også gennem en årrække været formand for foreningen af socialchefer samt haft tunge poster på socialområdet i det tidligere Københavns Amt og Amtsrådsforeningen samt Socialministeriet. I mere end fire årtier har han arbejdet med socialpolitik, men nu er han på vej på pension.

Christiansborg-politikerne stiller ifølge Ole Pass nogle krav på det sociale område og arbejdsmarkedsområdet, som kommunerne ikke har en kinamands chance for at leve op til. Og når tingene ikke lykkes, nøjagtig som folketingspolitikerne har tænkt sig, udstilles lokalpolitikerne og deres embedsfolk i urimelig grad som syndere, oplever han.

Det udbredte kontrolhysteri i den offentlige sektor ser Ole Pass som en direkte konsekvens af Christiansborg-politikernes iver for at skubbe ansvaret fra sig.

- Når virkeligheden viser sig, og de ser en rigtig arbejdsløs, som har kæmpet for at klare sig selv, men ikke kan, så skal man finde en årsag. Og når der jo ikke er noget galt med lovgivningen, må det være dem, der udøver lovgivningen, der er noget galt med. Så må man kontrollere, dokumentere og justere. Det bliver sådan et spil, der går ud på at finde ud af, hvem der bærer skylden, siger han til Ugebrevet A4.

Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Ole Pass, Socialchefer, Jobcentre, Christiansborg-politikere, Beskæftigelsesområdet, Socialpolitik, Beskæftigelsesreform, Uge 32
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 11.08.16 Claus Beck Schmidt
  -

  Desværre kommer de ganske tit ud i en ledelsestænkning der handler om at placere ansvar i stedet for at tage ansvar

 • 10.08.16 Henrik Egelund Nielsen
  Ole Pass: Christiansborg mangler respekt

  Godt brølt, Ole. Der er en forbløffende afstand mellem Christiansborg og virkeligheden i det sociale arbejde i kommunerne. Og en svag forståelse for muligheder og vilkår for det.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også