Omfattende rapport: Målstyring i det offentlige går ud over de svageste

Styring efter resultater i den offentlige sektor virker stik imod hensigten på tre store velfærdsområder. Og de svageste borgere er de mest udsatte, når faglige skøn bliver erstattet af tjeklister.

Sådan lyder konklusionen i den hidtil mest omfattende opgørelse af målstyring foretaget af det uvildige analyseinstitut med det mundrette navn Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, forkortet Kora.

Det skriver Politiken torsdag.

Ledelsesavisen #2

Læs også Ledelsesavisen

Nyt slag mod NPM

Stine Johansen: Gør op med retningslinier

Hedensted går kreative veje for at finde løsninger

Dokumentation: Regelstyring virker ikke

Se den samlede udgave af Ledelsesavisen #2 her.

Vil du modtage Ledelsesavisen fremover, så klik her.

Vil du vide mere om Forum og være medlem, så klik her.

Rapporten, som er baseret på 60 danske og udenlandske studier om de 3 store velfærdsområder folkeskole, beskæftigelse og socialområdet – konkluderer også, at målstyring har en række alvorlige slagsider. Kort fortalt fokuserer de undersøgte institutioner for meget på målene, så de mister blikket for andre væsentlige opgaver.

Læs flere artikler om dette i Ledelsesavisen

»Der er ikke noget, der tyder på, at resultatbaseret styring er en rigtig god styreform på de tre velfærdsområder«, siger seniorforsker Marie Østergaard Møller fra Kora, som har stået i spidsen for projektet, til Politiken.

»Resultatbaseret styring fører for ofte til, at de offentlige institutioner prioriterer de letteste borgere eller bedste elever højest, fordi det giver mere målbar og hurtigere effekt at få den gruppe løftet«, siger Marie Østergaard Møller til avisen.

Et eksempel fra undersøgelsen er jobcentre, som satser på de forreste i arbejdsløshedskøen – eksempelvis ressourcestærke nyuddannede – så langtidsledige med større problemer bliver glemt.

Hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, blandt andet socialrådgivere, lærere, skoleledere og pædagoger, kalder undersøgelsen for et wake-up call for politikere, der nu må tage et opgør med de »meningsløse måltal, kontrol- og dokumentationskrav«, siger formand Bente Sorgenfrey.

Formand for Socialrådgiverne Majbrit Berlau og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo er på samme linje.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skriver i en mail til Politiken, at »rapporten hejser et opmærksomhedsflag. Det kræver omtanke at få sat de rigtige og nuancerede mål, når der er tale om brede og komplekse opgaver. Og det kan vi helt sikkert alle blive bedre til. Men jeg synes, at det vil være dumt, hvis vi sagde, at nu skrotter vi alle tanker om at sætte mål og måle resultaterne af vores arbejde i den offentlige sektor«.

Emneord: KORA, NPM, Ledelsesavisen, Offentlig styring, Rapporter
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 20.09.18 Velfærd
  Velfærd i udvikling med mere OPS

  Folkemødet er en arena med sin egen komplekse økologi og navigationsvilkår. Det er derfor tid til, at du allerede nu planlægger næste år, hvis du vil have succes, siger projektleder på OPS-Scenen Steen Houmark. Den 24/9 udgiver han bogen ”Velfærd i udvikling” – Et folkemødeprojekt.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.