Omsætningen dykker i Lego: Nu skal der fyres

Medarbejderne hos Lego i Billund kunne tidligt tirsdag morgen læse en nyhed på intranettet om, at der skal skæres 500-600 stillinger.

Efter flere år med tocifrede vækstrater er der tilbagegang i den danske legetøjsgigant Lego. Omsætningen i Lego faldt fem procent i første halvår i forhold til samme periode sidste år, oplyser Lego i sit regnskab.
 
Bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp kalder det skuffende. Han varsler forenkling af virksomheden, hvis Lego skal fortsætte med at vokse.

Følg spillet om finanslov 2018 på temasiden

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

- Vi er skuffede over den faldende omsætning i vores etablerede markeder og har igangsat initiativer for at håndtere situationen, siger han i regnskabet.

Blandt initiativerne er en massiv slankekur, som betyder, at omkring otte procent af stillingerne i Lego på verdensplan skal skæres væk.
 
Det svarer til 1400 stillinger, hvoraf størstedelen skal skæres inden udgangen af 2017.
 
Det er nødvendigt, fordi Lego gennem de senere år har opbygget en "stadigt mere kompleks organisation", der gør det svært at blive ved med at vokse, siger formanden.
 
- Derfor har vi nu trykket på "reset-knappen" for hele virksomheden. Det betyder, at vi bygger en mindre og mere enkel organisation, end vi har i dag, hvilket vil forenkle vores forretningsmodel og gøre os i stand til at nå flere børn.
 
- Det påvirker også vores omkostninger. Endelig omfatter vores "reset" i nogle markeder, at vi rydder ud i varelagre på tværs af hele værdikæden. Arbejdet er allerede godt undervejs, siger Jørgen Vig Knudstorp, der tidligere var administrerende direktør i Lego.
 
Nedskæringer overrasker Legos tillidsrepræsentant
Medarbejderne hos Lego i Billund kunne tidligt tirsdag morgen læse en nyhed på intranettet om, at der skal skæres 500-600 stillinger.

Den besked kommer efter flere år i Lego, hvor omsætningen er steget med tocifrede vækstrater, og hvor den daværende topchef Jørgen Vig Knudstorp for få år siden dansede og sang af glæde, da han præsenterede årsregnskab.

- Lad mig sige det sådan, i dag er der ikke nogen, der danser, siger Berit Flindt Pedersen, fællestillidsrepræsentant hos Lego i Billund.
 
Hun fik besked om nedskæringerne mandag aften, men har været klar over, at der var noget på vej.
 
I kølvandet på årsregnskabet fra 2016, hvor væksten for første gang i årevis ikke var tocifret, meldte ledelsen ud til tillidsrepræsentanterne, at der kunne komme ændringer.
 
Tirsdag præsenterede Lego så et halvårsregnskab, hvor omsætningen gik fem procent tilbage. Samtidig kom beskeden om, at medarbejderstaben skal slankes med otte procent på verdensplan.
 
Planerne rammer hårdt i Billund, hvor der skal nedlægges op mod 600 stillinger ud af 1400 stillinger i Danmark.
 
- Vi har vidst siden maj, at ledelsen var i gang med at se på vores organisation, så vi vidste, at der var noget undervejs. Men omfanget har overrasket os. Det tror jeg ikke, at der var nogen af os, der havde forventet, siger hun.
 
- Stemningen er lidt underlig. Nu ved vi, hvad det kommer til at betyde, men så kommer det næste - hvem det kommer til at berøre, siger Berit Flindt Pedersen.
 
Hun fortæller, at Lego har sit hovedkvarter, et støberi og nogle værksteder i Billund, hvor den danske legetøjsgigant blev grundlagt i 1932. Ledelsen har endnu ikke meldt ud, hvor stillingerne skal skæres. 
 
Om det er i produktionen eller blandt funktionærerne.
 
- Vi kan ikke undgå afskedigelser, men vi vil forsøge at minimere antallet, siger Berit Flindt Pedersen.
 
- Vi går nu som tillidsrepræsentanter i dialog med ledelsen. Der hvor det ikke er muligt at undgå afskedigelser, vil vi forhandle efter- og videreuddannelse og aftrædelsesordninger, siger hun.
 
Legos omsætning i årets første seks måneder faldt fem procent til 14,9 milliarder kroner. Det gav et dyk i driftsresultatet på seks procent til 4,4 milliarder kroner. 
 
Bundlinjen landede på 3,4 milliarder kroner mod 3,5 milliarder efter første halvår i 2016.
 
FAKTA: Her er virksomheden bag Lego-klodsen
Danske Lego har en længere historie bag sig og er stadig en populær legetøjsfabrikant i hele verden.
Lego er tirsdag kommet med regnskab for årets første seks måneder. Det viser, at omsætningen i Lego faldt fem procent i forhold til samme periode sidste år, oplyser Lego i sit regnskab.
 
Selskabet oplyser i regnskabet, at der på verdensplan skal skæres 1400 stillinger. I Danmark vil det berøre mellem 500 og 600 job.
 
Her er en række fakta om den danske legetøjskoncern:
 
* Lego er et privatejet selskab med hovedkontor i Billund, men Lego har afdelinger over hele verden, og der sælges produkter i mere end 140 lande.
 
* Selskabet ejes stadig af familien Kirk Kristiansen, som grundlagde det i 1932.
 
* Lego startede med at lave snedkerarbejde som trapper, skamler og strygebrætter.
 
* Lego begyndte kort efter også at lave trælegetøj.
 
* Lego begyndte i 1949 at lave klodser, der kunne sættes sammen.
 
* Legoklodsen, som den kendes i dag, blev lanceret i 1958.
 
* Koncernen beskæftiger sig med udvikling af børns kreativitet gennem leg og læring.
 
* Med udgangspunkt i den karakteristiske legoklods sælger virksomheden legetøj, oplevelser og undervisningsmateriale til børn over hele verden.
 
* Selskabet omsatte i 2016 for 37,9 milliarder kroner og tjente 9,4 milliarder kroner.
 
* I 2004, hvor Lego var i krise, omsatte selskabet for 6,3 milliarder kroner og tabte 1,9 milliarder kroner.
 
* Koncernens administrerende direktør er Bali Padda, som har siddet på posten siden 1. januar 2016.
 
* Bali Padda erstattede Jørgen Vig Knudstorp, der havde været direktør siden oktober 2004 og var den første uden for Kirk-familien til at stå i spidsen for koncernen.
 
* 1. oktober får Lego ny direktør. Det er Niels B. Christiansen, der tidligere har været administrerende direktør i Danfoss.
 
Kilde: Lego.
 
/ritzau/
 
Emneord: LEGO, Erhvervslivet, Fyringer, Besparelser
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også