Omstridt kontanthjælpsloft vedtages af samlet blå blok

Det skal kunne betale sig at arbejde, mener regeringen, som nu har fået kontanthjælpsloftet vedtaget.

Folketinget vedtager regeringens 225 timers regel og omstridte kontanthjælpsloft, der sætter en øvre grænse for, hvad folk maksimalt kan modtage i visse ydelser.
 
Forslaget har været meget omdiskuteret og er blevet justeret to gange undervejs i lovprocessen. Loftet skærer i den særlige støtte og boligstøtte, men ikke i selve kontanthjælpen.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Læs også: Debat om kontanthjælpsloft kvaser udsatte

Ifølge regeringen er der behov for et "moderne kontanthjælpsloft", for det skal bedre kunne betale sig at arbejde.
 
- Det her handler om første del af vores jobreform, anden del handler om at sætte skatten ned for folk, der er i arbejde. Nu er der en gevinst ved at påtage sig et job, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) kort før vedtagelsen.
 
Skattereformen er ventet til efteråret.
 
Forslaget blev vedtaget med stemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Partierne forventer besparelser på 530 millioner kroner, som skal bruges til skattelettelser ifølge aftaleteksten.

OVERBLIK: Sådan rammer kontanthjælpsloftet

Aftalen om kontanthjælpsloftet blev indgået mellem Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative:
 
* Ledige kan højst modtage offentlige ydelser på 80 procent af et lavtlønsjob til 17.700 kroner om måneden.
 
* Aftalen skærer i kontanthjælpsmodtageres særlige støtte og boligstøtte men ikke i børnerelaterede ydelser eller selve kontanthjælpen.
 
* Kontanthjælpsloftet berører også modtagere af integrationsydelse eller uddannelseshjælp.
 
* Kontanthjælpsmodtagere, der får deltidsarbejde, får lov at beholde en større del af arbejdsindkomsten selv.
 
* Et nyt 225 timers krav betyder, at alle kontanthjælpsmodtagere, der kan arbejde, skal præstere mindst 225 timers arbejde inden for et år, ellers beskæres deres ydelser.
 
* For ægtepar på kontanthjælp skal begge kunne dokumentere 225 timers arbejde inden for 12 måneder.
 
* Kontanthjælpsmodtageres ferie beskæres fra fem til fire uger.
 
* Regeringen regner med, at loftet bringer 700 "fuldtidspersoner" i arbejde. Til sammenligning er cirka 152.000 personer i øjeblikket på kontanthjælp.
 
* Det nye kontanthjælpsloft træder i kraft 1. august.
 
Kilder: Aftaleteksten, DR, Jyllands-Posten.
 
/ritzau/
Emneord: Kontanthjælpsloft, Kontanthjælpsmodtagere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 09.05.14 Velfærd
  Kontanthjælpsmodtagere skal ikke betale for fejl i kommunerne

  Det skal være slut med, at kontanthjælpsmodtagere, der får efterbetalt penge som følge af en fejl hos deres kommune, får modregnet efterbetalingen i deres kontanthjælp.

 • 25.02.13 Velfærd
  Kontanthjælpsreform: Godt med uddannelse

  Regeringen vil flytte alle uddannelsesparate ledige under 30 år ud af kontanthjælpssystemet og pålægge dem at tage en uddannelse. Det er en god idé, mener FTF.

 • 10.02.12 Velfærd
  Kontanthjælpsmodtagere er oftere forgældede

  I gennemsnit har den voksne befolkning i Danmark en nettoformue på knap 400.000 kr. Omkring 36 procent af hele den voksne befolkning har en nettogæld, hvorimod det næsten er 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der har en nettogæld. Den fjerdedel af kontanthjælpsmodtagerne med den største nettogæld har i gennemsnit en nettogæld på næsten 250.000 kr.