Opkvalificeringsudspil: Ret til at uddanne sig til ti procent over dagpengesatsen

Med et omfattende opkvalificeringsudspil vil regeringen investere massivt i, at de mange mennesker, der mister jobbet under corona-krisen, kan få løftet deres kompetencer. For regeringen er det afgørende, at der handles hurtigt, så ledige kan blive omstillet til nye corona-job og grønne job. Allerede fra august skal ufaglærte ledige over 30 år have ret til et uddannelsesløft på 110 procent dagpenge.

Regeringen vil som et led i arbejdet med at genopbygge dansk økonomi investere 750 millioner kroner frem til 2023 i uddannelse og opkvalificering. Pengene skal bruges på reel uddannelse og ikke på kurser uden et klart jobsigte.

Siden Danmark lukkede gradvist ned i midten af marts, er arbejdsløsheden steget med næsten 43.000 personer. Ufaglærte og faglærte er særligt hårdt ramt. Lønkompensationsordningen holder hånden under mere 200.000 lønmodtagere, og ikke alle ventes at blive kaldt tilbage på arbejde igen, når ordningen udløber i slutningen af august.

Det kræver handling nu. Jobcentre og a-kasser, der er begyndt at åbne igen, skal kunne sætte ind med den nødvendige uddannelse til ledige. Krisen har vist, at der er behov for lynhurtigt at omstille ledige til nye job og nogen gange også helt nye brancher. Selvom alle brancher er hårdt ramt af krisen, er der også jobåbninger. Der er blandt andet brug for flere hænder til testning, ekstra rengøring og opsætning af håndfri løsninger fx vandhaner, der kan begrænse smitterisikoen. Og om kort tid skal nye grønne job besættes blandt andet til klimavenlig restaurering af landets almene boliger for sammenlagt 30 milliarder kroner.

I år og næste år skal ufaglærte ledige over 30 år ekstraordinært have ret til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge. Uddannelsen skal være inden for et fag med gode jobmuligheder. I dag må mange tage et uddannelsesløft på 80 procent af deres dagpengesats. Rettigheden skal sikre, at uddannelse er noget, den enkelte selv kan vælge. Det står og falder ikke med jobcentrets afgørelse. Den høje dagpengesats skal for alvor sætte gang i ordningen med uddannelsesløft, der løfter ufaglærte til faglærte. I fem år har ordningen – trods justeringer undervejs – ligget i dvale.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

"Regeringen vil bruge krisen klogt på at opkvalificere de desværre mange mennesker, der har mistet deres job. Det er starten på et nybrud i dansk reformpolitik. Alt for længe har reformpolitikken handlet om at øge antallet af hænder og hoveder, der står til rådighed for arbejdsmarkedet. Nu er det tid til at sadle om. Vi skal investere i, at ledige og den danske arbejdsstyrke har de rigtige kvalifikationer og er rustet til fremtidens arbejdsmarked."

Vejen til faglært kan gå rimelig hurtig. Fx kan en voksen med to års relevant erhvervserfaring blive SOSU-medhjælper på max 17 uger, mens man kan blive smed på 18 uger.

Alle ledige skal have bedre adgang til korte erhvervsrettede kurser, så de hurtigt og fleksibelt kan blive omskolet til nye job – og helt skifte branche, hvis det er nødvendigt. Derfor hæves den årlige bevilling til korte erhvervsrettede kurser fra de nuværende 120 millioner kroner til 200 millioner kroner i 2020 og 250 millioner kroner i 2021.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

"Vi fremlægger et ambitiøst opkvalificeringsudspil med et klart mål om, at vi hurtigt får omstillet ufaglærte og faglærte til de nye corona-job og grønne job. Vi er ikke i tvivl om, at det er en god investering – også for den enkelte – hvis vi får løftet flere ufaglærte til faglærte. Derfor vil vi allerede fra august måned give ledige ret til at tage en række erhvervsuddannelser på 110 procent dagpenge. Undersøgelser viser, at økonomi betyder noget for den enkeltes motivation for uddannelse. Det er derfor på tide, at vi giver ledige det nødvendige rygstød til at vende tilbage til skolebænken. For det er ikke en nem beslutning at skulle starte i skole igen. Samtidigt vil vi styrke og forenkle mulighederne for, at man kan få et kort jobrettet kursus allerede fra den dag, man melder sig ledig."

Regeringen vil nu indkalde til politiske forhandleringer med et klart mål om at kunne indgå en hurtig aftale, så den nødvendige lovgivning kan blive hastebehandlet før sommerferien. Det muliggør, at ledige allerede fra august måned kan komme i gang med at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge.

Opkvalificeringsudspillet skal bidrage til at genopbygge dansk økonomi og styrke danskernes kompetencer, så de står styrket på den anden side af krisen. Regeringen vil senere i regeringsperioden komme med flere initiativer, der skal løfte arbejdsstyrkens kompetencer på den længere bane.

Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også