Oprøret mod S-toppen breder sig

Flere lokalforeninger skælder Socialdemokraternes ledelse ud for ikke at føre socialdemokratisk politik. Thorning har mistet sin autoritet, siger kommentator.

Krads kritik fra de lokale partiforeninger fortsætter med at lande på skrivebordet hos statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af den socialdemokratiske ledelse.

Kritikken blev indledt i Frederikshavn i forrige uge, hvor kredsformanden kaldte statsministeren for "aldeles politisk tonedøv", og søndag fortsatte kritikken så fra andre dele af landet.

- Der er en tillidskrise mellem top og bund i vores parti.

- For at sikre, at der ikke opstår intern splid i Socialdemokratiet, er det vigtigt, at partitoppen er ydmyg og lydhør over for baglandets røst, skrev partiforeningen i Rødovre således i en udtalelse til Thorning ifølge Ekstra Bladet.

Og i Jyllands-Posten lagde fire fremtrædende borgmestre sig ud med regeringslinjen i forhold til børnechecken ved at kræve optjeningsregler for EU-borgere.

Utilfredsheden, som er bakket op af flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer, skyldes flere ting, men holdningen er generelt, at partiet ikke følger en klassisk socialdemokratisk linje.

Baglandet er kritisk indstillet overfor salget af dele af Dong til Goldman Sachs. Dertil kommer den udskældte kontanthjælpsreform og udbetaling af velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande, der arbejder i Danmark.

Partiets gruppeformand på Christiansborg, Henrik Dam Kristensen, afviser, at partiets ledelse er ude af trit med baglandet.

- Det synes jeg ikke, vi er. Men der er ingen tvivl om, at kritikken og de seneste meningsmålinger betyder, at der er god brug for en diskussion. Og vi lytter til hinanden. så jeg tager bekymringen, som jeg vælger at kalde den, til mig, siger han.

Han argumenterer med, at det er svært at være i regering i en krisetid. Men han mener, at regeringen har fået styr på økonomien og holdt hånden under beskæftigelsen.

- Det synes jeg også, at folk kvitterer for. Så er der måske andre ting, der ikke er lykkedes for os, det medgiver jeg, siger Dam Kristensen.

Den mere og mere højlydte kritik kommer i en i forvejen turbulent periode for partiet.

Vigende meningsmålinger er fulgt op af uenighed også internt i folketingsgruppen om centrale emner.

Blandt andet måtte Thorning og finansminister Bjarne Corydon ifølge Fyens Stiftstidendes politiske redaktør, Elisabet Svane, for kort tid siden rette ind efter partiets kronprinsesse, Mette Frederiksen, i en afgørende diskussion om dagpengereglerne og EU.

Dertil kommer, at statsministeren på rygtebasis bliver nævnt som mulig kandidat til en af topposterne i EU. Og hvis hun ikke ryger til EU, hvem skal tage over, hvis hun trækker sig som følge af et nederlag ved et kommende valg til Folketinget.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell har Thorning mistet grebet om partiet.

- Statsministeren har som partileder mistet autoritet. For en partileder er det helt fatalt, at den respekt, der skal være omkring hende eller ham, ikke er til stede. Det hele er ved at skride under hende, og nu er der frit slag, siger Hans Engell.

- Thorning overlever kun, fordi der ikke er en gruppe i partiet, der siger, at nu stiller vi altså med en anden formandskandidat, siger Hans Engell.

/ritzau/

 
Emneord: Socialdemokratiet, Kritik, Helle Thorning-Schmidt, Henrik Dam Kristensen, Hans Engell
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 06.04.16 Politik
  Rådmand til Christiansborg: Hvorfor er i tavse om statsrevisorers kritik

  Statsrevisorerne har rettet en hård kritik af de senere års reformer på beskæftigelsesområdet. Men Christiansborg-politikere er tavse. Nu vil Aarhus rådmand, Thomas Medom, have en reaktion.