149.000 fik nyt job på tre måneder

31/8/12 5:13

AGENDA

Trods den økonomiske afmatning har Danmark Europas næsthøjeste jobskabelse. Det sikrer en lav langtidsledighed, siger ekspert. Af Morten Bjørn Hansen

Fra 1. januar til 31. marts fandt 149.000 danskere et nyt arbejde. Det svarer nogenlunde til, at en ansættelsesaftale blev indgået hvert eneste minut, døgnet rundt i alle ugernes dage i gennemsnit.

Det viser en analyse af tal fra Eurostats Labour Force Survey, som Agenda har foretaget. I undersøgelsen er deltagerne spurgt, om deres nuværende job er et, som de er startet i inden for de seneste tre måneder.

”Tallene viser, at jobomsætteligheden i Danmark er høj i forhold til andre lande, og at den selv i en krisetid er på et højt niveau. Det giver kortere ledighedsperioder. I de lande som har fleksible arbejdsmarkeder, og dermed en høj jobomsætning, er mulighederne for at finde et nyt arbejde bedre,” siger Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Ifølge Per Kongshøj Madsen, professor i økonomi ved Aalborg Universitet, er det en myte, at der ikke skabes job på arbejdsmarkedet. Der skabes bare ikke så mange, som under højkonjunkturen.

”Forestillingen om, at arbejdsmarkedet fryser helt til i krisetider, er forkert. Der er stadig mange jobåbninger, selv under en krise. Man kan sammenligne det lidt med et busstoppested. I en krisetid kører der færre busser, så køen bliver længere. Men der kører altså stadig busser,” siger Per Kongshøj Madsen.

Næstbedst i Europa

Opgjort i andele af beskæftigelsen viser tallene, at knap 6 procent af de beskæftigede fik et nyt job i årets første kvartal. Det er den næsthøjeste andel blandt alle europæiske lande, kun overgået af Sverige, hvis økonomiske vækst har ligget højere end mange andre landes de senere år.

Med en svag økonomisk vækst i hele Europa stiger ledighedskøen, og dermed risikoen for langtidsledighed.

”Vi ved, at blandt de, der må vente i længere tid i ledighedskøen, er unge nyuddannede og de ledige, hvis kvalifikationer måske ikke længere er så efterspurgte på arbejdsmarkedet. Det væsentlige er at sikre, at disse ledige bevarer en kontakt til arbejdsmarkedet. Det er vi heldigvis meget gode til i Danmark, og har derfor stadig en lav langtidsledighed og en lav ungdomsledighed, set i en europæisk sammenhæng,” siger Per Kongshøj Madsen.

Selv om langtidsledigheden er lav, er det vigtigt, at der er opmærksomhed omkring, at vejen til et job ikke altid går gennem Jobnet.dk eller avisernes rubrikannoncer.

”Antallet af opslåede job er selvfølgelig en god indikator for, hvor mange jobåbninger vi har. Men jobmarkedet er også et meget uformelt marked, og andre studier har vist, at ens eget netværk af f.eks. kolleger fra tidligere arbejdspladser betyder meget for, om man kan finde et arbejde,” siger Michael Svarer.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.