Danmark har få vikarbureau-ansatte

17/11/11 7:36

AGENDA

Danmark ligger langt efter andre lande, når det gælder, hvor mange personer der arbejder som vikarer. Men til gengæld bruger danske virksomheder ofte vikarer. Af David Elmer

Kun 0,7 pct. af arbejdsstyrken i Danmark arbejder som vikarer udsendt af et vikarbureau. Det er en meget lav andel i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. I Sverige er det 1 pct., i Holland næsten 3 pct. og i Tyskland 1,6. Kun i Grækenland og i østeuropæiske lande, er den andel lavere. Det viser tal fra den internationale vikarbureaubranche, CIETT.
Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, mener, at det relativt lave antal vikarer skyldes, at det danske arbejdsmarked er markant mere fleksibelt end i andre lande, og behovet for vikarer derfor er mindre.
”I nogle lande er det nærmest umuligt at fyre nogen, hvis de først er fastansat. Også selv om virksomheden er ved at gå ned. Derfor er det her mere attraktivt at ansætte vikarer og lave midlertidige stillinger. Ansættelse og afskedigelse foregår langt mere fleksibelt i Danark,” siger han.
Paradoksalt nok er Danmark – på trods af det lave antal vikarbureau-ansatte – et af de lande i Europa, hvor virksomhederne oftest bruger vikarer. Næsten halvdelen af virksomhederne i Danmark bruger vikarer fra et vikarbureau i løbet af et år. EU-gen-nemsnittet er godt 20 pct., viser en undersøgelse fra analyseinstituttet Eurofound.
Det viser ifølge Anders Drejer, at danske virksomheder sjældent bruger vikarer som længerevarende erstatning for ordinær arbejdskraft.
”Hvis en virksomhed i Danmark tænker tre måneder frem, så tænker den i fast ansættelse. Ikke i vikarer eller i midlertidig ansættelse. Derfor bliver vikarer i Danmark brugt meget kortvarigt og ikke som erstatning for ordinær arbejdskraft. Vikarerne i Danmark rykker typisk ind ved sygdom eller spidsbelastning og er hurtigt ude og videre igen,” siger han.
Torben Lyster-Clausen, direktør i Vikargruppen Danmark og formand for brancheforeningen Vikarbranchen, mener, at danske virksomheder anvender vikarerne meget traditionelt, næsten for traditionelt.
”I lande som UK, der bruger de også vikarer på områder, der kræver høj uddan-nelse og specialiseret viden. Det er en kæmpe forskel i forhold til i Danmark, hvor vi har den tilgang, at hvis en person har værdifuld viden, så holder vi på ham eller hende i en fast stilling. Og det er ikke nødvendigvis en god idé, for det kræver store ressourcer for virksomheden hele tiden at tilfredsstille den type medarbejder med tilstrækkelig interessante og udviklende opgaver. Men han eller hun skifter alligevel job jævnligt, så virksomheden burde hellere acceptere en slags turnus for den type medarbejder,” siger han.
Han mener, at danske virksomheders traditionelle brug af vikarer er med til at fastholde ufaglærte i ufaglærte job.
”Vikarbureauerne vil gerne opkvalificere og videreuddanne medarbejderne. Men ofte efterspørger virksomhederne medarbejdere, der skal udføre relativt simpelt, ufaglært arbejde. Og så giver det mindre mening at satse på at videreuddanne vikarerne i stor stil. Dertil kommer så, at vikarer, der ikke er i et ansættelsesforhold på en virksomhed, de kan ikke få uddannelse i AMU-systemet,” siger han.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.