Sygefraværet fortsætter nedad

20/09/2012 07:27

AGENDA

For tredje år i træk falder sygefraværet i den private sektor. Siden 2008 er det private sygefravær faldet markant mere end i den kommunale og statslige sektor. Af David Elmer Sygefraværet fortsætter sit fald og er nu rekordlavt.

I 2011 var den gennemsnitlige fuldtidsansatte i den private sektor syg i 7,3 arbejdsdage på et år. Det er det laveste siden 1994, hvor man begyndte at regne gennemsnittet af sygedagene ud. De 7,3 fraværsdage svarer til en fraværsprocent på 3,3.

Det viser nye fraværstal for 2011, som Dansk Arbejdsgiverforening offentliggør i dag.

Fra 2010 til 2011 har faldet været på 0,1 dag, svarende til 44 minutter. Siden 2008 er sygefraværet faldet med næsten halvanden dag.

Seniorkonsulent Camilla Høholt Smith fra Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats, CABI, rådgiver dagligt virksomheder i, hvordan man takler sygefravær. Hun glæder sig over, hvad hun kalder en ”meget positiv udvikling”.

”Der bliver gjort en stor indsats på virksomhederne for at nedbringe sygefraværet, og der bliver arbejdet målrettet med det mange steder. Der er en forståelse for, at sygdom ikke kun er bakterier og baciller, men at alle på arbejdspladsen har et ansvar, og kan gøre noget. Der er en stigende forståelse for, at det er hele virksomhedens ansvar - både lederens og medarbejdernes - at man får gjort noget ved fraværet, og at det er til alles bedste,” siger hun.

Hun mener, at det godt kan lade sig gøre at reducere sygefraværet yderligere.

”Et fravær på mellem 2 og 3 procent er bestemt opnåeligt. Og jeg har været på velfungerende virksomheder med en fraværsprocent på under 1,” siger hun.

Hun peger især på ledelsens rolle, når det gælder om at reducere sygefraværet.

”Det vigtigste er at få talt om de problemer, der kan være på arbejdspladsen, og som måske er blandt årsagerne til sygefraværet. Og samtidig sende nogle klare signaler om, hvad man vil, og hvorfor man interesserer sig for dette. Men det kræver nogle gode lederkompetencer, især evnen til at gå i dialog,” siger hun.

Størst fald i det private

Sygefraværet er generelt for nedadgående i Danmark, også i den kommunale og den statslige sektor.

Siden 2008 er sygefraværet i den private sektor faldet med 16 procent, mens det er faldet med 8 procent i den kommunale sektor og med 2,4 i den statslige.

Niels Westergård-Nielsen, professor på Aarhus Universitet har selv forsket i sygefravær. Han mener, at der stadig er meget at gøre på området.

”Min egen forskning viser, at visse brancher og grupper af virksomheder, ikke engang registrerer de ansattes sygefravær. Det er skidt, for forudsætningen for at gøre noget på området er, at man ved, hvor man står,” siger han.

Han mener, at små procedureforskelle kan have en stor betydning.

”De steder hvor sygemeldingen skal ske direkte til chefen, der er sygefraværet markant mindre end de steder, hvor sygemeldingen sker til receptionen. Folk vil ikke være bekendt at sygemelde sig for småting, hvis det er til én, de kender,” siger han.

Mest Læste

Annonce