Overraskende stigning i beskæftigelsen

16/09/2010 10:55

Jesper Brønnum

Opsvinget er så småt ved at få fat, vurderer Dansk Erhverv på baggrund af dagens overraskende beskæftigelsestal. I andet kvartal 2010 steg antallet af beskæftigede med 45.000 personer set i forhold til 1. kvartal.

”Det er positivt nyt for samfundsøkonomien, at det voldsomme fald i beskæftigelsen, vi har oplevet siden krisens begyndelse, nu tilsyneladende er stoppet,” siger økonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

”Vi har allerede set, at ledigheden er stagneret, mens den underliggende beskæftigelse længe har haft pilen stejlt nedad. Men det kan vi måske se en ende på nu,” siger han.

Det er nu 72 procent af de 15-66-årige, der er i beskæftigelse mod 70 pct. i 1. kvartal. Netop beskæftigelsen er en bedre indikator for udviklingen på arbejdsmarkedet end den registrerede ledighed.

Opsving så småt i gang
Dagens tal viser, at opsvinget så småt er ved at få fat. Der skal dog vise sig samme tendens i mindst to kvartaler i træk, før man for alvor kan tale om en økonomisk vending.

Dansk Erhverv peger på, at en medvirkende forklaring til stigningen i 2. kvartal er, at det hårde vintervejr i 1. kvartal har medført, at der - eksempelvis i byggeriet – har været en række udskudte opgaver at tage fat på i 2. kvartal.

”Det hører med til billedet, at beskæftigelsen fortsat i 2. kvartal 2010 ligger ca. 60.000 personer under niveauet fra 2. kvartal sidste år, og at der fortsat er fald i arbejdsstyrken bl.a. i kraft af fortsat tilgang til efterlønsordningen,” siger Bo Sandberg.

Mest Læste

Annonce