Ringe sammenhæng mellem psykiatri og private tilbud

Velfærd

13/02/2012 13:19

Jesper Brønnum

Alt for mange psykiatriske patienter bliver tabt, fordi sammenhængen mellem den offentlige psykiatri og de socialpsykiatriske tilbud er for dårligt. Kæmpe problem, mener Dansk Erhverv. Alt for ofte ender psykiatere med at udskrive syge patienter i stedet for at sende dem videre til efterbehandling i de socialpsykiatriske tilbud. Det skyldes, at sammenhængen mellem regionalpsykiatrien og kommunerne er alt for ringe. Der går simpelthen bureaukrati og sagsgang i det, der burde være et glidende forløb.

”Vi oplever alt for tit at blive ringet op af pårørende eller ansatte i den offentlige psykiatri, som har patienter, der passer til vores tilbud og har brug for vores hjælp. Men den slags sager skal gå gennem kommunen, så vi bliver nødt til at bede dem om at kontakte kommunen, og derefter hører vi som regel intet. Sagen strander, og det er et kæmpe problem – både samfundsmæssigt og i høj grad også menneskeligt,” siger Mads Richmond fra SUF Stranden, der er et bosted for unge voksne med psykiske og sociale problemer.

Han bakkes op af Dansk Erhverv:

”Den manglende sammenhæng mellem den offentlige psykiatri og de socialpsykiatriske tillbud betyder, at alt for mange mennesker bliver tabt. De bliver yoyo-patienter, som ryger ind og ud af de lukkede afdelinger i stedet for at få den rette hjælp efter indlæggelsen, ” siger velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv, Jon Krog.

”Psykiaterne i det offentlige har reelt kun et valg mellem at udskrive eller ikke at udskrive. Selvom de private tilbud står klar, er det reelt ikke en mulighed at sende patienterne til efterbehandling der, for kommunerne bliver en stopklods,” siger han.

”Det har først og fremmest enorme menneskelige omkostninger både for det enkelte menneske og dets familie, men det koster faktisk også samfundet ufatteligt dyrt. Det er langt billigere at efterbehandle psykisk syge på socialpsykiatriske opholdssteder eller botilbud end at sende dem ind og ud af de psykiatriske afdelinger på hospitalerne,” siger Jon Krog.
 

Mest Læste

Annonce