Brug for flere redskaber til klimatilpasning

12/10/12 11:44

Line Oxholm Thomsen

Kommunerne er i fuld gang med at lave klimatilpasningsplaner. Men der er brug for redskaber til at pumpe de aftalte 2,5 milliarder kroner til klimatilpasning ud at virke i kommunerne.

KL lovede i økonomiaftalen for 2013, at kommunerne inden udgangen af 2013 vil lave klimatilpasningsplaner. Disse planer skal kortlægge, hvor i kommunen, der er særlige problemer med vand i forlængelse af skybrud. Til gengæld lovede regeringen, at den ville sikre bedre rammer for klimatilpasningen i kommunerne.

”Vi har brug for nye regler, så spildevandsselskaberne også kan lave løsninger oven på jorden. I dag kan selskaberne kun lave løsninger, der graves ned. De nye løsninger er hurtigere at tilvejebringe og billigere at gennemføre,” siger Martin Damm, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.

”Forsyningerne skal fx have mulighed for at finansiere løsninger, hvor vejprofilerne ændres, så de i tilfælde af, at der skal afledes store mængder vand, kan fungere som vandafledningsveje, de steder hvor det er den bedste og billigste løsning. Det meget dyrere alternativ til disse løsninger på overfladen vil nogle steder være at grave rør ned på størrelse med metrorør for at kunne håndtere de meget store mængder vand ved skybrud,” siger Martin Damm og fortsætter:

”Ingen kommunalbestyrelse ønsker, at taksterne skal stige mere end højest nødvendigt, og derfor skal forsyningerne naturligvis have mulighed for at finansiere de nye og billigere løsninger, også når det er oven på jorden - det er sund fornuft.”

Ifølge aftalen skal kommunerne lave klimatilpasningsplaner inden udgangen af 2013. Men det kan godt blive en kamp mod uret, mener Martin Damm.

”Hvis ikke kommunerne snart ved, hvilke muligheder de har for at lave klimatilpasning lokalt, kan det blive svært at nå inden udgangen af 2013. Så det er vigtigt at få fuldt fokus på området. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at undgå store ødelæggelser ved skybrud og samtidig høste de store positive effekter, som investeringer i klimatilpasning får for beskæftigelsen i Danmark,” siger Martin Damm.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.