KL: Frikommuner skal skabe nye løsninger

Ledelse

07/04/2011 14:28

Nick Allentoft

”De ni udpegede frikommuner får en stor og spændende udfordring. De får lov at gå nye og andre veje, men skal samtidig også vise, at de kan skabe nye løsninger, der kommer hele den kommunale sektor til gavn. Og det har vi brug for.”

Sådan siger KL’s formand Jan Trøjborg i en kommentar til, at der nu er blevet sat navne på de ni kommuner, der indgår i frikommuneforsøget.

Regeringen har besluttet, at følgende kommuner bliver frikommune: Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.

”Kommunerne vil opleve en stigende mangel på arbejdskraft, og samtidig er der pres på de offentlige finanser. Derfor er der behov for at tænke nyt. Frikommuneforsøget kan ikke løse velfærdssamfundets udfordringer. Men det giver de ni kommuner mulighed for at tænke ud af boksen og undgå de regelbarrierer, der står i vejen for innovative løsninger,” siger Jan Trøjborg.

”Derfor glæder det mig også, at de ni frikommuners ansøgninger dækker bredt, så vi kommer rundt om alle de store velfærdsområder som beskæftigelse, dagtilbud, ældreområdet og folkeskolen,” siger Jan Trøjborg.

”Det giver god mening, at alle ni kommuner får de samme frihedsgrader. For det er jo netop formålet med frikommuneforsøget, at det er et forsøg, der gennemføres med henblik på, at de på længere sigt kan rulles ud til samtlige kommuner. Det er samtidig helt afgørende, at frikommuneforsøget ikke bliver en undskyldning for regeringen til at stoppe den regelsanering og afbureaukratisering, som alle kommuner efterspørger,” siger Jan Trøjborg.

KL forudsætter, at frikommunerne arbejder på præcis de samme økonomiske vilkår, som alle andre kommuner, når der indgås økonomiske aftaler.

”Hvis de ni frikommuner får særlige økonomiske fordele, kan regeringen være sikker på, at der straks står 89 andre kommuner på trappen til finans-ministerens kontor og banker meget kraftigt på døren for at få de samme vil-kår,” understreger Jan Trøjborg.

”KL vil medvirke til, at den viden, erfaring og de gode resultater, der bliver skabt med de konkrete forsøg, bredes ud til de andre kommuner, så flere kan implementere de forhåbentlig gode erfaringer,” siger Jan Trøjborg.

Mest Læste

Annonce