Kommunerne skal have orden i børnesagerne

20/5/12 11:20

Line Oxholm Thomsen

I et brev til borgmestrene, som netop er sendt ud, opfordrer KL kommunerne til at sikre kvaliteten i børnesagerne. Der opfordres også til, at kommunalbestyrelsen tager ansvaret på sig, og at de en gang om året følger op på kommunens håndtering af underretninger.

Den seneste tids opmærksomhed på kommunernes håndtering af sager med udsatte børn og unge gør det klart, at kommunerne ikke altid håndterer sagerne, som de skal. Der er særligt fokus på kommunernes håndtering af de mange underretninger fra både fagfolk og borgere om børn, der er udsat for overgreb, eller som ikke trives. KL opfordrer derfor i et brev til alle landets borgmestre til, at man i de enkelte kommuner efterser sine retningslinjer med henblik på at sikre kvaliteten i alle dele af processen i håndteringen af underretninger.

”Det er bydende nødvendigt, at vi i kommunerne får orden i børnesagerne, og at vi altid gør vores yderste for at forhindre overgreb af børn. Vi må vise, at vi kan løfte opgaven, og at vi tager ansvaret på os. Det er vigtigt, at kommunalpolitikerne forstår, at børneområdet er ligeså vigtigt som alle andre områder i kommunen. Vi har et stort kommunalpolitisk ansvar for at sikre, at der i kommunen er den rette underretningskultur og en fælles forståelse af, hvilke signaler vi skal være opmærksomme på,” siger Jane Findahl, formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg.

Ifølge en undersøgelse, som KL foretog i december 2011, har godt 90 procent af landets kommuner udarbejdet retningslinjer for håndtering af bekymringer for børn og unge. Og lidt under 90 procent har retningslinjer for, hvordan underretningerne skal håndteres i forvaltningen.

Med borgmesterbrevet følger også 12 opmærksomhedspunkter om, hvad der bør være fokus på for at sikre den bedst mulige håndtering af de indkomne underretninger.

De 12 opmærksomhedspunkter handler fx om nødvendigheden af et politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger, behovet for en fælles faglig forståelse af signaler på overgreb og mistrivsel og en klar arbejdsdeling mellem hvem, hvordan og hvornår, der handles på underretninger, og hvem der følger op.

”Vi har alle et ansvar for at opdage de børn, der er udsat for overgreb, eller som ikke trives. Det nytter ikke noget, at vi peger fingre og slår hinanden oven i hovedet. Det handler ikke om at bruge tiden på at finde den skyldige eller diskutere, om børneområdet skal ligge det ene eller det andet sted. Vi skal i stedet forsøge at se frem ad og ved fælles hjælp finde de rigtige løsninger, der kan hjælpe børnene. For os alle er børnenes tarv jo i centrum,” siger Jane Findahl.

Læs borgmesterbrevet samt de 12 opmærksomhedspunkter.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.