Pulje skal styrke den kommunale madservice

Velfærd

28/03/2017 16:16

25 mio. kr. på finansloven skal sætte gang i eksperimenter, der kan forbedre kvaliteten af maden til hjemmeboende borgere. Kommunerne skal have fokus på ernæring og drage omsorg for de ældre - det giver mere mad i maven.

Kan maden til de hjemmeboende gøres mere appetitvækkende? Det kan kommunerne nu søge om penge til at eksperimentere med - gennem puljen ’Bedre mad til ældre i eget hjem’. Sundheds- og Ældreministeriet har netop åbnet puljen, der har ansøgningsfrist den 1. juni. Men det er ikke gjort alene med  f.eks. ved at vælge andre typer emballager, tilberedningsformer eller transport, som det har været nænvt. 

Appetitten skal vækkes
På finansloven for 2017 er der afsat 25 mio. kr. til eksperimenterne, og ældreminister Thyra Frank håber, at puljen vil skubbe til de kreative ideer.
- Det er vigtigt for livskvalitet og sundhed at maden til de ældre er lækker, frisk og velduftende. Mange ældre døjer med nedsat appetit, og derfor er det afgørende, at den mad, de får bragt til døren, vækker appetitten og giver dem lyst til at spise, siger ministeren.

Derfor kan jeg også kun hilse puljen og muligheden velkommen. De 25 mio. kr. er et sted at starte. Selvom der allerede har været eksperimenteret med emballage, mærkning mm., er der fortsat mange dilemmaer at tackle. Vi må konstatere, at mange mener, at maden ser kedelig ud, så kedelig at det er svært at tænke forbi indpakningen og nå frem til den konklusion, at maden i pakken er velsmagende. Så nytænkning er bestemt velkommen.

Der skal følge omsorg med maden
Jeg håber dog også, at pengene også kan bruges på at’ holde øje med de gamle’, der modtager madservice. Vi ved, fra de kommuner, der i flere år haft fokus på ernæring i hjemmeplejen, at det har betydet mere mad i maven.  Vi ved, at det virker, når der samarbejdes og drages omsorg.

Vi kommer ikke ud over, at der er borgere, der skal have maden bragt. Men måske skal vi samtidig gentænke muligheden for at transportere borgeren frem til maden, til åbne cafeer på plejecentrene, som der engang var mange flere af. Her er der mulighed for at servere et dejligt måltid og vække appetitten samtidig med, at borgerne aktiveres, og vi kan modvirke ensomhed.

Mest Læste

Annonce